EMA: ‘Geen aanwijzing dat complicaties gevolg zijn van AstraZeneca-vaccin’

Experts hebben geen aanwijzingen gevonden dat de zeldzame complicaties met de bloedstolling een gevolg zijn van het AstraZeneca-vaccin. Dat zei EMA-directeur Emer Cooke dinsdag tijdens een ingelaste persconferentie.

Een digitale persconferentie van Emer Cooke, directeur van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Beeld ANP
Een digitale persconferentie van Emer Cooke, directeur van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).Beeld ANP

“Het aantal van dit soort bijwerkingen lijkt onder gevaccineerden niet hoger te zijn dan onder de rest van de bevolking,” herhaalde Cooke het al eerder gecommuniceerde standpunt van het Europese Geneesmiddelenbureau. “Daarom zijn we er nog steeds sterk van overtuigd dat de voordelen van vaccinatie opwegen tegen mogelijke risico’s.”

Ze zei erbij dat het onderzoek nog loopt. Een definitieve conclusie wordt donderdag verwacht.

Cooke benadrukte dat het AstraZeneca-vaccin een gunstig effect lijkt te hebben op het terugdringen van ernstige ziekte en overlijden door het coronavirus. “De wereldwijde crisis die het virus veroorzaakt drukt zwaar op de hele Europese Unie, dus het feit dat vaccins helpen te voorkomen dat mensen ziek worden, is erg belangrijk in de afweging die wij maken.”

De gemelde complicaties op basis waarvan verschillende Europese landen het vaccineren met AstraZeneca stillegden, zijn ‘heel zeldzaam’, aldus de Ierse EMA-directeur.

Bloedstolsels

Meerdere Europese landen, waaronder Nederland, zijn uit voorzorg tijdelijk gestopt met het toedienen van het bewuste vaccin. Aanleiding waren meldingen van gevaccineerden die last kregen van een zeldzame combinatie van kleine bloedstolsels en een tekort aan bloedplaatjes in het lichaam. Het is niet aangetoond of er een verband is tussen de complicatie en het vaccin, maar de landen willen dat eerst goed onderzocht hebben.

Tot dusver is de complicatie in een aantal Europese landen gerapporteerd. In Duitsland, dat 1,6 miljoen mensen de AstraZeneca-prik gaf, werd bij zeven gevaccineerden het ziektebeeld geconstateerd. Drie van hen overleden. In Denemarken overleed een vrouw aan de complicatie. In Nederland is er nog geen melding van gemaakt.

Het bijwerkingencomité van het EMA is ‘onvermoeibaar’ bezig met het onderzoek naar de bijwerkingen, zei Cooke. “We weten dat duizenden mensen in Europa elke dag bloedstolsels ontwikkelen. We zijn nog steeds grondig aan het onderzoeken of er in de gemelde gevallen een relatie met het vaccin is, of een andere oorzaak,” zei Cooke. “We kijken tot in detail naar statistische gegevens, maar ook naar de klinische gegevens van de gevaccineerden bij wie de bijwerking is gemeld.”

Donderdag conclusie

Donderdag komt het EMA met een definitieve conclusie. Cooke benadrukte in de persconferentie dat het niet onverwachts is dat zich bij het vaccineren van miljoenen mensen ‘zeldzame incidenten’ voordoen. “Onze rol is om die te evalueren. Dat doen we met ons comité, maar ook met hulp van afgevaardigden van patiëntenorganisaties en met internationale experts.”

Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid wil nog niet reageren op het statement van de EMA-directeur. Het ministerie maakte afgelopen zondag bekend het vaccineren met AstraZeneca voor twee weken stil te leggen.

Meer over