Economie

Elon Musk volgt advies Twittervolgers op en verkoopt Tesla-aandelen ter waarde van 5 miljard dollar

Tesla-topman Elon Musk heeft Tesla-aandelen ter waarde van ongeveer 5 miljard dollar verkocht, blijkt uit documenten die Musk woensdag vrijgaf. Dat deed hij nadat hij zijn volgers op Twitter afgelopen weekend vroeg of hij 10 procent van zijn aandelen in het bedrijf zou verkopen.

Het Parool
Elon Musk. Beeld REUTERS
Elon Musk.Beeld REUTERS

Van de 3,5 miljoen Twittergebruikers die een stem uitbrachten, vond 57,9 procent dat Musk zijn aandelen in het merk voor elektrische auto’s van de hand moest doen; omgerekend zo’n 2,3 procent van alle aandelen in het bedrijf. Het aandeel Tesla verloor naar aanleiding van de Twitterpoll van Musk 50 miljard dollar op de beurs. Woensdag steeg het aandeel weer met 4,3 procent.

Maandag zou Musk 934.000 aandelen hebben verkocht met een waarde van 1,1 miljard dollar, die hij gebruikte ‘om te voldoen aan zijn belastingverplichtingen’. De verkoop van 3,6 miljoen aandelen, met een waarde van ongeveer 4 miljard dollar, vond later deze week plaats.

Het is de eerste keer sinds 2016 dat Musk, de rijkste man op aarde, Tesla-aandelen verkoopt. Volgens Musk is de verkoop van aandelen voor hem de enige manier om belasting betalen, aangezien hij geen salaris of bonussen zou ontvangen en daarom dus ook geen inkomstenbelasting betaalt.

De miljardair kwam in 2018 al in de problemen bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC, toen hij schreef te overwegen Tesla van de beurs te halen. De toezichthouder startte een onderzoek naar mogelijke koersmanipulatie. De zaak werd uiteindelijk geschikt.

Meer over