Eerste toespraak Trump na coronabesmetting: ‘Ik voel me geweldig’

President Donald Trump heeft vanavond voor het eerst een grote openbare bijeenkomst gehouden sinds hij positief is bevonden op het coronavirus. Hij sprak zijn aanhangers toe vanaf het balkon. ‘Ik voel me geweldig, jullie?’, begon hij zijn speech.

Het Parool
Aanhangers van Trump verzamelen zich bij het Witte Huis, voordat ze worden toegelaten tot het eerste openbare evenement van Trump sinds zijn positieve coronatest. Beeld AP
Aanhangers van Trump verzamelen zich bij het Witte Huis, voordat ze worden toegelaten tot het eerste openbare evenement van Trump sinds zijn positieve coronatest.Beeld AP

Trump heeft naar verluidt meer dan 2000 uitnodigingen laten versturen. Ingewijden zeggen dat de temperatuur van mensen in het publiek gecontroleerd zal worden. Ook moeten mondkapjes gedragen worden.

Trump stond volgens een woordvoerster op het balkon, op ‘grote afstand’ van de menigte. Over de gezondheidstoestand van de president bestaat veel onduidelijkheid. Hij verliet maandag het ziekenhuis en voelt zich naar eigen zeggen geweldig.

Vooralsnog is onduidelijk hoeveel mensen er bij de bijeenkomst aanwezig waren. Als dat er inderdaad honderden waren, zou dat strijdig zijn met de coronaregels in de hoofdstad Washington. Daar mogen geen bijeenkomsten worden gehouden met meer dan vijftig mensen. Het Witte Huis staat echter op land van de federale overheid en valt daarom niet onder die regels.

Te popelen

Trump staat minder dan een maand voor de verkiezingen te popelen om weer campagne te voeren. Hij wil maandag ook mensen toespreken op een vliegveld in Florida. Ook gaat hij volgens zijn campagneteam komende week naar Iowa en Pennsylvania.

Superspreader event

Op een vorige grote openbare bijeenkomst bij het Witte Huis kwam veel kritiek. Trump maakte toen bekend dat hij Amy Coney Barrett naar voren schuift als kandidaat-opperrechter. Zijn gasten droegen nauwelijks mondkapjes, hielden geen afstand en omhelsden elkaar. Meerdere aanwezigen hebben later positief getest op het virus. Dokter Anthony Fauci, directeur van het Amerikaanse Nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten en topadviseur van de president, noemde dat evenement al een ‘superspreader event’.

Meer over