Plus

Eerste schip vertrokken uit Odessa, Oekraïne claimt herovering dorpen

Terwijl een eerste schip met Oekraïens graan de haven van Odessa kon uitvaren, gingen de gevechten aan de verschillende fronten in alle hevigheid door.

Bob van Huët
Een vrachtschip vertrekt uit de haven van Odessa, onder de vlag van Sierra Leone. Beeld Getty
Een vrachtschip vertrekt uit de haven van Odessa, onder de vlag van Sierra Leone.Beeld Getty

Het Russische ministerie van Defensie meldde maandag dat Russische strijdkrachten er in de buurt van Charkov, in het oosten van Oekraïne, in waren geslaagd twee Amerikaanse Himars uit te schakelen. Of dat waar is, valt niet te verifiëren. Deze recent geleverde raketsystemen bezorgen de Russen veel problemen omdat daarmee van grote afstand, achter het front, wapendepots en aanvoerroutes van militair materieel kunnen worden bestookt. Naar verluidt zouden er al minstens acht Himars in gebruik zijn. Het Oekraïense ministerie van Defensie begroette gisteren de levering nog eens vier Himars plus een onbekend aantal Duitse Mars II-raketsystemen.

Mede dankzij de inzet van de langeafstandswapens zouden Oekraïense troepen de laatste dagen meer dan veertig dorpen hebben heroverd op de Russen. De meerderheid daarvan ligt in het noordelijke deel van de regio Cherson, enkele andere in het zuidelijke deel, dicht bij de Zwarte Zee en de zwaar gebombardeerde regio Mikolajiv. Sommige van de heroverde dorpen zijn ‘voor 90 procent verwoest’ en liggen ‘nog constant onder vuur’, aldus de lokale gouverneur. Vanuit Moskou is het verlies van de controle over de dorpen niet bevestigd.

Volgens westerse analisten is Oekraïne bezig met de voorbereiding van een groot tegenoffensief om Russische troepen te verdrijven uit de economisch belangrijke Cherson-regio. Dat offensief zou op z’n laatst in september beginnen, om voor de winter nog belangrijke terreinwinst te boeken. De gelijknamige hoofdstad Cherson is van groot strategisch belang voor de controle van de delta van de Dnjepr, die uitmondt in de Zwarte Zee.

Oekraïne is ondertussen blij met de hervatting van de export van onder meer Oekraïens graan uit de eigen havens, na drie maanden van moeizame onderhandelingen. Een eerste schip is maandag uitgevaren uit de haven van Odessa en volgens de Oekraïense minister van Infrastructuur, Aleksandr Koebrakov, liggen er nu zestien vrachtschepen gereed om het graan naar de wereldmarkten te varen. Het is volgens hem een belangrijke stap om hongersnood in de wereld te voorkomen.