Plus

Eerste kop rolt na rellen in Georgië

De Georgische parlementsvoorzitter Irakli Kobakhidze is vrijdag opgestapt, een dag nadat tijdens een betoging bij het parlementsgebouw in de hoofdstad Tbilisi honderden gewonden waren gevallen.

Het Parool
Irakli Kobakhidze Beeld EPA/Radek Pietruszka
Irakli KobakhidzeBeeld EPA/Radek Pietruszka

De actievoerders hadden donderdag betoogd tegen een bezoek van een Russische volksvertegenwoordiger aan het parlement. De man, Sergej Gavrilov, mocht vanuit de zetel van de parlementsvoorzitter een speech houden tijdens een internationale bijeenkomst.

Anti-Russische sentimenten zijn wijdverspreid in Georgië. Elf jaar geleden voerden Rusland en Georgië een oorlog over de afvallige Georgische regio Zuid-Ossetië.

De betogers die naar het parlementsgebouw waren gekomen, vonden het onacceptabel dat Kobakhidze zijn zetel aan Gavrilov had afgestaan. Daarom eisten ze zijn ontslag.

Onlusten

Bij de onlusten raakten betogers en politie slaags. Ongeveer 240 mensen raakten gewond. Onder de gewonden waren ongeveer 80 politiemensen. De politie meldde dat ze ruim 300 mensen had opgepakt.

Een aantal oppositiepartijen eiste gisteren het ontslag van minister van Binnenlandse Zaken Giorgi Gakharia, omdat die medeverantwoordelijk zou zijn voor de chaos. Ook vroegen ze om vrijlating van de opgepakte actievoerders. Tamar Kordzaia, leider van de oppositionele Republikeinse Partij, zei dat de betogingen doorgaan totdat aan de twee eisen is voldaan.

Ondertussen verwijten Georgië en Rusland elkaar verantwoordelijk te zijn voor de onrust. De Georgische president Salome Zurabisjvili noemde Rusland ‘een vijand en bezetter’. Het Kremlin spreekt op zijn beurt van ‘anti-Russische provocatie’.

Meer over