Eerste coronadoden in Sjanghai; lockdown sorteert nog geen effect

Hoewel de Chinese stad Sjanghai al meerdere weken zeer strikte coronamaatregelen naleeft, is er nog steeds geen sprake van een daling van het aantal nieuwe gevallen. De nationale gezondheidscommissie maakte maandag bekend dat er drie mensen die besmet waren met Covid-19 zondag zijn overleden.

Buitenlandredactie
Inwoners van Sjanghai worden getest op het coronavirus. Beeld AFP
Inwoners van Sjanghai worden getest op het coronavirus.Beeld AFP

Ze zijn de eerste coronadoden die de Chinese miljoenenstad telt sinds zij in maart weer in lockdown ging. De slachtoffers waren tussen 89 en 91 jaar oud en hadden alle drie een zwakke gezondheid, meldt het stadsbestuur op sociale media.

Sjanghai zit midden in een zware coronagolf, de grootste die het land sinds de start van de pandemie twee jaar geleden al heeft meegemaakt. Een groot deel van de ongeveer 26 miljoen inwoners mag al weken hun woning niet uit, maar de strenge beperkingen hebben nog weinig effect. Zondag kwamen er 24.820 nieuwe coronabesmettingen bij in de stad.

Terwijl de rest van de wereld intussen zo goed en zo kwaad als mogelijk met het virus probeert te leven, houdt Peking nog altijd vast aan een rigide zero-covidstrategie, waarbij ook kleine uitbraken bestreden worden met ingrijpende uitgaansbeperkingen, massaal testen en een intensieve contactopsporing.

Momenteel zijn verschillende steden in China gedeeltelijk of volledig in lockdown. Maar daar waar de burgers aanvankelijk vrij gelaten de strategie van de autoriteiten ondergingen, klinkt er nu steeds luider gemor van ontevreden inwoners.

Meer over