Eerste Arabische ruimtesonde Amal (Hoop) onderweg naar Mars

De eerste Marssonde van de Verenigde Arabische Emiraten is vanaf de Japanse ruimtebasis Tanegashima gelanceerd. De satelliet al-Amal (Hoop) begon zondag om 23.58 uur Nederlandse tijd aan zijn missie om twee jaar lang het weer op Mars in kaart te brengen.

ANP
De lancering vanaf het Mohammed Bin Rashid ruimtecentrum in Dubai. Beeld AFP
De lancering vanaf het Mohammed Bin Rashid ruimtecentrum in Dubai.Beeld AFP

De lancering stond eigenlijk gepland voor 14 juli, maar werd tot twee keer toe afgeblazen vanwege slechte weersomstandigheden. Begin volgend jaar moet de satelliet in een baan rond Mars komen. Het zou de eerste Arabische missie naar een andere planeet worden.

De al-Amal moet verder helpen om duidelijk te maken waardoor waterstof en zuurstof verdwijnen uit de dunne dampkring van Mars. Het vliegt de ruimte in, waardoor Mars geen kans meer heeft op leven zoals op aarde. Maar de missie is vooral bedoeld om de Emiraten op de kaart te zetten.

Het land ziet wetenschap en technologie als een inkomstenbron voor de toekomst, wanneer olie opraakt. De Verenigde Arabische Emiraten hebben sinds 2014 een eigen ruimtevaartorganisatie en vorig jaar ging voor het eerst een man uit het land naar de ruimte. Het land wil in het begin van de 22ste eeuw een nederzetting op Mars vestigen.

Meer over