Nieuws

Een pied-à-terre in Londen? Dit is het moment om toe te slaan

Altijd al eigenaar willen zijn van een pied-à-terre in hartje Londen? Dit zou wel eens het moment ­kunnen zijn. De huizenprijzen in delen van het peperdure centrum in de metropool zijn het voorbije jaar ingestort.

Tom Kieft
null Beeld dan kitwood/Getty Images
Beeld dan kitwood/Getty Images

De gunstigste ‘koopjes’ zijn te vinden in City of Westminster, waar ’s lands regering ook zetelt. Daar legde men afgelopen januari gemiddeld 37 procent minder neer voor een woning dan een jaar eerder, meldt Bloomberg.

Het district Hackney volgt met een gemiddelde daling van 18,7 procent. In Hammersmith en ­Fulham daalden de prijzen met 14 procent en in de financiële ­centra, City of London en Tower Hamlets, daalden die met 10,8 respectievelijk 9,5 procent. In Camden bleven de huizenprijzen min of meer gelijk.

De prijsdaling in hartje Londen is een trendbreuk in vergelijking met voorgaande jaren, toen de prijzen net als in Amsterdam almaar bleven stijgen. Bovendien staat die haaks op de trend in de rest van het Verenigd Koninkrijk. Elders in het land stegen de huizenprijzen juist afgelopen jaar het hardst in vier jaar tijd. Ook in de districten aan de buitenranden van Londen heeft de prijsstijging in coronatijd onverminderd doorgezet.

Brexit

Bloomberg verklaart de trendbreuk als een combinatie van de coronacrisis en het vertrek van duizenden migranten uit Londen, mede door de brexit. Daardoor zijn investeerders terug­houdend met aankopen in het financiële centrum, terwijl de pandemie en de mogelijkheden om thuis te werken voor veel ­Londenaren redenen blijken het dichtbebouwde centrum in te ­ruilen voor groener oorden.

Of die trend doorzet, nu het ­Verenigd Koninkrijk met zijn snelle vaccinatieplan op koers ligt het coronavirus deze zomer te bezweren, is de vraag. Hoe dan ook is het woord ‘koopje’ een relatief begrip in Londen, waar de gemiddelde prijs waarvoor een appartement wordt ­verkocht nog altijd meer dan een half ­miljoen euro bedraagt. Het ­bedrag waarvoor een huis in City of Westminster in januari gemiddeld onder de hamer ging? 1,38 miljoen euro.

Meer over