Plus

Een paspoort van Zimbabwe? In 2021 zijn ze er weer

De paspoorten zijn op in Zimbabwe. En ze worden ook niet meer gedrukt.

Erik van Zwam
null Beeld AFP
Beeld AFP

Er liggen nu al 300.000 paspoortaanvragen te wachten. Een spoedaanvraag voor een nieuwe pas duurt zeker achttien maanden. Ergens in 2021 zouden urgente gevallen een nieuw identiteitsbewijs kunnen krijgen; anderen moeten meer geduld hebben.

Voor het paspoortbureau stonden de afgelopen maand lange rijen van mensen die vroeg in de ochtend aansloten en rond middernacht nog wachtten. Tot voor kort kon het Registrar General tien paspoorten per dag afhandelen voor diplomaten, maar dat is nu ook onmogelijk geworden.

Zimbabwes minister van Binnenlandse Zaken, Cain Mathema, werd deze week gegrild in het parlement. Waarom maakt de regering het leven van Zimbabwanen ondraaglijk? vroegen de volksvertegenwoordigers. Veel Zimbabwanen willen het land verlaten, vooral vanwege de slechtdraaiende economie, maar zonder paspoort lukt dat niet.

Het contract om paspoorten te maken is vorig jaar naar een buitenlands bedrijf gegaan en sindsdien stokt de aanvoer. Het bedrijf wil in harde dollars worden betaald, en daar heeft Zimbabwe een chronisch gebrek aan.

Meer over