Plus

Een paranoïde, zieke man: de schutter (21) die in de VS een bloedbad aanrichtte

De vermoedelijke dader van de dodelijke schietpartij in een supermarkt in de Amerikaanse stad Boulder (Colorado) blijkt een 21-jarige man te zijn. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Het gaat om Ahmad Al Aliwi Alissa.

Koen van de Sype
Mensen leggen bloemen neer bij de supermarkt in de Amerikaanse stad Boulder (Colorado) waar tien doden vielen bij een schietpartij. Beeld EPA
Mensen leggen bloemen neer bij de supermarkt in de Amerikaanse stad Boulder (Colorado) waar tien doden vielen bij een schietpartij.Beeld EPA

De man raakte gewond en ligt in het ziekenhuis. Hij zal later overgebracht worden naar de gevangenis.

Bij de schietpartij vielen maandagmiddag tien doden. Onder de slachtoffers is een vrouw van 25 en een agent die ter plaatse kwam nadat de melding van de schietpartij binnenkwam. Alle slachtoffers zijn tussen 20 en 65 jaar, volgens een verklaring van de politie. De families zijn intussen op de hoogte gebracht.

De autoriteiten konden de man snel overmeesteren. Hij raakte gewond aan zijn been bij het vuurgevecht met de politie, maar zijn toestand is stabiel. Het zou gaan om een jongeman uit Arvada, een buitenwijk van Denver. Volgens de politie wijst alles erop dat hij alleen handelde.

De verdachte wordt beschuldigd van tien moorden. Over zijn motief is nog niets bekend. “Het is nog te vroeg om conclusies te trekken,” aldus Michael Schneider van de FBI.

Paranoïde

Volgens Ali Aliwi Alissa (34), de broer van de vermoedelijke schutter, zou hij ‘erg paranoïde’ geweest zijn. Dat vertelde hij aan de Amerikaanse nieuwssite Daily Beast. Zijn broer zou hem, toen hij nog op de middelbare school zat, verteld hebben dat hij achtervolgd werd en dat iemand hem zocht. Hij zou ook gepest zijn. “Als hij met mijn zus ging eten in een restaurant, zei hij dat er mensen op de parkeerplaats waren die hem zochten. Als ze dan naar buiten ging, bleek er niemand te zijn. We hadden geen idee wat er in zijn hoofd omging. Hij was mentaal ziek.” De nieuwssite sprak ook met een zus van de verdachte en die omschreef haar broer als ‘vriendelijk en stil’. “We zijn helemaal in shock,” reageerde ze.

Op een intussen verwijderde Facebookpagina omschrijft de verdachte zich als een student die geïnteresseerd is in computerwetenschappen en kickboksen. Politiek lijkt hij geen voorkeur te hebben. Zo bekritiseerde hij het standpunt van Donald Trump rond migratie en was hij tegelijk tegen het homohuwelijk en abortus.

Op dat Facebookprofiel postte Alissa in 2019 dat hij ervan overtuigd was dat zijn voormalige middelbare school zijn mobiel telefoon had gehackt. Toen iemand vroeg waarom de school dat zou doen, antwoordde hij: “Ik ben ervan overtuigd dat het deels racisme is. Ik geloof dat iemand geruchten over me verspreidt die niet kloppen en misschien vormt dat de aanleiding.”

Slechte verliezer

Medestudenten die Alissa kenden van de middelbare school herinneren hem als iemand met een licht ontvlambaar karakter. Gedurende zijn vier jaar aan de Arvada West High School maakte Alissa deel uit van het worstelteam, maar hij was een slechte verliezer en dreigde na een nederlaag om ‘iedereen te vermoorden’. “Niemand geloofde hem. We waren allemaal wat geschokt, maar niemand deed er iets aan,” vertelt Dayton Marvel, die met hem in het team zat. Volgens Marvel had Alissa geen echte vrienden in het team.

Een andere teamgenoot, Angel Hernandez, herinnert zich nog dat Alissa na zijn dreigement slaags raakte met een ander lid van het worstelteam, toen die zei dat hij misschien wel de wedstrijd had kunnen winnen als hij een betere worstelaar was.

Ahmad Al Aliwi Alissa. Beeld EPA
Ahmad Al Aliwi Alissa.Beeld EPA

Ook Hernandez zegt dat Alissa vaak paranoïde was. Volgens Marvel voelde de man zich vaak bekritiseerd als moslim en dreigde hij er vaak mee om iemand aan te klagen voor een haatmisdrijf. “Ik weet gewoon dat hij een behoorlijk coole kerel was, tot iets hem boos maakte, en zodra hij boos werd, ging hij helemaal over de rooie,” aldus Marvel.

Klasgenoot in elkaar gemept

Toen hij 18 was, viel Alissa een klasgenoot aan: hij sloeg hem zonder waarschuwing tegen het hoofd en toen de jongen tegen de grond viel, bleef Alissa klappen uitdelen. Het slachtoffer liep kneuzingen en snijwonden aan het hoofd op, zo blijkt uit politie-informatie.

Ooggetuigen vertelden aan de politie dat ze geen aanleiding voor de aanval hadden gezien of gehoord, maar Alissa beweerde dat de klasgenoot ‘hem enkele weken eerder had uitgelachen en racistische scheldwoorden naar hem had geroepen’. Alissa kreeg voor de aanval twee maanden voorwaardelijk en 48 uur taakstraf.

Anderzijds herinnert Hernandez zich ook dat Alissa vriendelijk en vrolijk kon zijn. “Het spijtige is dat hij een goede jongen was als je hem echt leerde kennen. Wanneer je naar hem toe ging, was hij altijd zo vrolijk en aardig. Maar je kon zien dat hij een donkere kant had. Als hij om iets boos werd, leek het alsof iets over hem kwam, als een demon. Hij liet zijn woede gewoon de vrije loop.”

Een andere voormalige klasgenoot, Keaton Hyatt, volgde samen met Alissa gewichtheffen en herinnert zich hem niet als een gewelddadig persoon. “Hij was supercool en erg grappig. Hij vertelde nooit gewelddadige grapjes over mensen of Amerika of zo.”

De afgelopen jaren kwam Alissa echter minstens twee keer in contact met de politie, maar voorlopig geeft de politie daarover geen extra informatie.

Spelen met vuurwapen

De man woonde met zijn familie in een huis in een rustige woonwijk. Volgens de buren woonden er vermoedelijk meerdere familieleden van verschillende generaties onder een dak.

Het is nog onduidelijk of familieleden van Alissa op de hoogte waren van zijn plannen om het winkelcentrum aan te vallen. Een familielid vertelde gisteren wel aan de rechercheurs dat ze Alissa twee dagen eerder binnen had zien ‘spelen’ met een vuurwapen dat leek op een machinegeweer. Andere familieleden hadden daarop boos gereageerd en namen het af, vertelde het familielid, maar ze dacht wel dat hij het later weer had teruggekregen.

Zes dagen voor de aanval kocht Alissa een Ruger AR-556, blijkt uit de documenten van de politie. Het wapen, dat lijkt op een geweer, heeft een magazijn voor dertig kogels.

null Beeld EPA
Beeld EPA
Meer over