ECB trekt meer dan biljoen euro uit voor steun

Met nieuwe maatregelen om de Europese economie te stutten, stelt de ECB een enorme hoeveelheid geld beschikbaar: meer dan een biljoen euro. Nu moeten de banken het nog blijven uitlenen.

Herman Stil
null Beeld AFP
Beeld AFP

De Europese Centrale Bank (ECB), die vorige week nog met losse flodders schoot, kwam woensdagnacht met een volgens de Franse president Emm­anuel Macron ‘uitzonderlijke serie maatregelen’. Daarmee wordt tot zeker het einde van het jaar nog eens een bedrag van 750 miljard euro in de EU-economie gepompt. Dat komt boven op eerdere maatregelen (voor 250 miljard).

‘Buitengewone tijden vereisen buitengewone acties,’ twitterde ECB-president Christine Lagarde afgelopen nacht na het besluit. ‘Er zijn geen grenzen aan onze inzet voor de euro.’

Staat duurder uit

De centrale bank zal grote hoeveelheden obligaties kopen, een maatregel die tot doel heeft de rente op de kapitaalmarkt te drukken. Die rente, waarmee overheden banken, pen­sioenfondsen en verzekeraars onderling reke­nen, loopt ­momenteel snel op door de ongekende hoeveelheid geld die landen uittrekken voor coronamaatregelen en economische steun – zoals de hulp (10 tot 20 miljard euro) die het Nederlands kabinet dinsdag aankondigde.

Zo is voor het eerst in maanden de belangrijke tienjaarsrente, een percentage dat de overheid betaalt of ontvangt als zij leningen sluit, weer tot boven nul gestegen. Dat betekent dat het voor de staat duurder wordt om geld te lenen, juist nu het hard nodig is.

Ook voor bedrijven en consumenten is de stijgende rente een probleem, omdat banken daardoor minder snel geneigd zijn geld uit te lenen of een hogere rente vragen om het toegenomen risico te compenseren. Ook kunnen de banken daardoor minder coulant zijn bij de aflossing van bestaande kredieten.

Bijspringen

Banken kunnen nu bij de ECB aankloppen voor geld tegen een negatieve rente van 0,75 procent – wat betekent dat ze geld toe krijgen. Mits ze toezeggen dat het gebruikt wordt voor kredieten aan bedrijven en leningen voor consumenten. Veel banken hebben al laten weten de teugels te laten vieren, ook voor consumenten. ABN Amro overweegt mensen die bij de aflossing van hypotheek of lening in de problemen komen, te helpen.

De stap van de ECB moet ook de grote onrust op de beurzen dempen. Woensdagmiddag werd op Wall Street voor de vierde opeenvolgende dag de handel stilgelegd vanwege de enorme dalingen, wat een uiteindelijk verlies van 10 procent niet voorkwam. De Amsterdamse beurs opende vanochtend licht hoger, maar dat was tijdelijk.

Nog even snel oversluiten

ECB-miljarden of niet, de hypotheekrente stijgt weer. Volgens vergelijker Independer hebben inmiddels vier aanbieders hun rente verhoogd, Hypotrust zelfs met 0,3 procentpunt. ­Holland Woont, Tulp en Venn doen dat met 0,04 tot 0,05 procentpunt.

“Het is vooral opvallend dat het verstrekkers zijn die geld beleggen voor pensioenfondsen, beleggingsinstellingen en investeringsmaatschappijen,” zegt Marga Lankreijer van Independer. “Die zitten nu door de beursdalingen en stijgende rente in de geldproblemen.” Grote verstrekkers als Rabobank en ABN Amro laten hun percentages vooralsnog ongemoeid.

Independer wordt momenteel overspoeld met mensen die nog snel hun hypotheek oversluiten in de verwachting dat de rente zal stijgen. “Normaal is dat 15 procent van de aanvragen, gisteren 50 procent. Dat komt ook doordat er nauwelijks nog woningen te koop worden aangeboden.”

Volgens makelaarsvereniging NVM is in maart een kwart minder huizen te koop gezet dan in maart 2019.

Meer over