ECB koopt voor nog eens 600 miljard extra aan leningen op

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat voor nog eens 600 miljard euro extra aan leningen opkopen. Daarmee komt het totale aankoopbedrag op 1,35 biljoen euro.

Peet Vogels
 Christine Lagarde Beeld EPA
Christine LagardeBeeld EPA

De ECB wil daarmee de economische gevolgen van de coronapandemie beteugelen. De economie in de euro­zone draait veel slechter dan de ECB eerder berekende, zei ECB-president Christine Lagarde gisteren. “Vooral in het tweede kwartaal was de krimp van de economie veel groter.”

De ECB verwacht dat de economie in de eurozone dit jaar met bijna 9 procent krimpt. De kans dat de krimp erger wordt, is groter dan dat die meevalt, benadrukt Lagarde. De bankpresident gaat er wel van uit dat het ergste achter de rug is. “We zien de eerste tekenen dat de bodem is bereikt. Nu landen de economie heropenen, hopen we dat de groei aantrekt.”

Inflatie

Dat zou al in het derde kwartaal zichtbaar moeten zijn, hoopt Lagarde. Echt herstel komt er pas volgend jaar. Ook in 2022 zal de groei groter zijn dan eerder verwacht. Toch zal het zeker twee jaar duren voor de economie hersteld is van de coronapandemie.

Een andere doelstelling van het opkoopprogramma is het aanjagen van de inflatie. De lage inflatie betekent wel dat de rente voorlopig nog negatief blijft, maakte Lagarde duidelijk.

De ECB neemt dus haar verantwoordelijkheid bij het bestrijden van de crisis. Als er meer gedaan moet worden, zal de ECB niet aarzelen meer te doen. Maar Lagarde riep uitdrukkelijk regeringen van de eurolanden op zelf met maatregelen te komen.

Lagarde werd op haar wenken bediend door de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Die maakte gisteren bekend met een nieuw steunpakket van 130 miljard euro te komen. Dat is het grootste stimuleringspakket dat een euroland tot nu toe heeft bekendgemaakt.

 
Meer over