PlusAchtergrond

Dwingt de ruzie met Australië Facebook en Google te betalen voor nieuws?

Techbedrijven worden rijk dankzij berichten van gebruikers. Nieuwsmedia winden zich daar al jaren over op, maar kregen deze week bijval van de Australische overheid. Betekent dat een radicale verandering in de relatie tussen media- en techbedrijven?

Sam de Graaff
De Australische minister van Financiën Josh Frydenberg. Beeld Getty Images
De Australische minister van Financiën Josh Frydenberg.Beeld Getty Images

Een conflict tussen Facebook en de Australische overheid zou weleens verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Steen des aanstoots is een op handen zijnde wet: de Australische overheid is van plan Facebook en Google te dwingen te betalen voor het delen van berichten van Australische media.

De gedachte achter de wet: halen internetgebruikers hun nieuws via Facebook, dan laten ze nieuwssites, kranten en andere media links liggen. En meer bezoekers leveren in de regel meer geld op. Op die manier zouden kleinere (media)bedrijven inkomsten mislopen, al benadrukt Facebook ook dat zij diezelfde bedrijven juist een platform bieden om hun berichten op te delen.

Zorgen over een eventuele monopoliepositie van techbedrijven – want daar draait het om – spelen al langer. De Australische poging om in te grijpen, wordt wereldwijd nauwlettend gevolgd. De Canadese overheid zegt na te denken over een ‘Australische’ wet. Ook in de EU klinken soortgelijke geluiden en de Britse politicus Julian Knight, voorzitter van de mediacommissie in het Britse Lagerhuis, voorspelt dat meer landen zullen volgen.

Hakken in het zand

Facebook voelt niks voor het wetsvoorstel. De Australische overheid zou de relatie tussen het techbedrijf en nieuwsmedia ‘fundamenteel verkeerd inschatten’: gebruikers zijn op internet vrij om informatie te delen. Vermoedelijk speelt ook de angst voor precedentwerking mee. In Australië gaat het mogelijk om miljoenen, wereldwijd om miljarden euro’s.

Het bedrijf van Mark Zuckerberg zette de hakken in het zand: dan maar geen nieuws. Wereldwijd leidde dat tot forse kritiek. ‘Een heel land dwingen te gehoorzamen, is typerend voor een monopolist,’ mengde Amerikaan David Cicilline zich in de discussie. De Democraat is voorzitter van een commissie in het Huis van Afgevaardigden die belast is met antitrustwetgeving.

De Australische premier Scott Morrison noemde de actie ‘even arrogant als teleurstellend’. Wel blijft het land in gesprek met Facebook, meldde minister van Financiën Josh Frydenberg na een telefoongesprek met Facebookbaas Mark Zuckerberg.

Koerswijziging

Google, dat zich aanvankelijk ook tegen de wet verzette, wijzigde deze week van koers. Het bedrijf sloot een overeenkomst met het Australische News Corp, eigendom van mediamagnaat Rupert Murdoch. Het mediabedrijf krijgt omgerekend tientallen miljoenen euro’s, gaat meedelen in de advertentie-inkomsten en in samenwerking met Google een abonnementsplatform opzetten.

Eerder sloot Google – dat nog veel meer nieuws deelt dan Facebook – een soortgelijke overeenkomst met Franse mediabedrijven. Volgen inderdaad meer landen het voorbeeld van Australië, dan zal Google vaker de portemonnee moeten trekken en lijkt er voor Facebook niet veel anders op te zitten dan dat ook te doen.

Meer over