Nieuws

Duizenden Noord-Koreanen geëvacueerd vanwege overstromingen

Hevige regenval in de afgelopen dagen heeft in Noord-Korea voor veel schade gezorgd aan onder meer huizen, wegen en bruggen. Rond de 5000 inwoners zijn geëvacueerd vanwege de overstromingen die zijn ontstaan, meldt staatsomroep KCTV.

Het Parool
Een auto rijdt door hoogstaand water in Noord-Korea. Beeld AP
Een auto rijdt door hoogstaand water in Noord-Korea.Beeld AP

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un heeft zondag de volledige steun van de staat toegezegd om de getroffen gebieden te helpen. Het hoofd van de meteorologische dienst van Noord-Korea verwacht dat de regen de komende dagen nog aanhoudt, met name aan de oostkust.

Op beelden die zaterdag door de Noord-Koreaanse staatszender KCTV getoond werden, is te zien dat huizen tot aan het dak onder water staan. Verschillende bruggen lijken ook te zijn beschadigd door de hevige regenval.

In de provincie Hamgyong-namdo zijn door een dijkbreuk wegen en huizen beschadigd en zijn honderden hectaren landbouwgrond ondergelopen, terwijl het land al kampt met voedseltekorten. Het noodweer dreigt dit tekort te verergeren. Het voedseltekort in het land kan volgens een prognose van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN oplopen tot 860.000 ton.

Natuurrampen kunnen vanwege de slechte infrastructuur in het geïsoleerde land lange tijd een ontwrichtende werking hebben. Het land is daarnaast kwetsbaar voor overstromingen vanwege ontbossing.

Meer over