Duitsland verlengt lockdown, winkels en kerken gaan dicht rond Pasen

De lockdown in Duitsland wordt verlengd tot zeker 18 april. Aanleiding voor de verlenging is de sterke stijging van de coronacijfers als gevolg van de Britse virusvariant. De sociale contacten rondom de paasdagen moeten worden beperkt, heeft bondskanselier Angela Merkel verder laten weten.

Caspar Naber
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Tussen 1 en 5 april zijn de meeste winkels gesloten en mogen er geen kerkdiensten plaatsvinden. Winkels die eten verkopen blijven wel open. Het plan om tijdens Pasen iets meer bezoek thuis toe te laten, werd door de regering en de deelstaten verworpen. Tijdens een persconferentie in de nacht van maandag op dinsdag drukte Merkel de Duitsers op het hart om vooral thuis te blijven tijdens Pasen. “We bevinden ons nu in een zeer serieuze situatie,” zei ze, eraan toevoegend dat Duitsland een race tegen de klok voert om de inwoners te vaccineren.

De huidige lockdown werd begin deze maand met drie weken verlengd tot zeker 29 maart. Daar komen nu in ieder geval nog drie weken bij. Op 12 april bespreken Merkel en de leiders van de zestien deelstaten hoe het daarna verdergaat. Ze beslisten maandag ook dat de op 3 maart afgesproken ‘noodrem’ consequent moet worden toegepast. Dat betekent het terugdraaien van versoepelingen als de zeven dagen incidentie (het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in een week) hoger is dan 100. Niet alle regio’s doen dat nu. In ongeveer de helft van de 401 regio’s ligt dit weekcijfer boven de 100, blijkt uit cijfers op de website van het Duitse RIVM.

Geen versoepeling

Berlijn en de deelstaten zijn het er ook over eens dat er met Pasen geen landelijke versoepeling komt van de contactbeperkingen. Er lag een voorstel op tafel voor ontmoetingen tussen één huishouden en vier naaste familieleden uit evenveel huishoudens plus kinderen onder de 14 jaar. Achtergrond was dat familiebezoek vorig jaar met Pasen niet mocht. Sinds begin maart zijn privébijeenkomsten tussen het eigen huishouden en één ander huishouden mogelijk met een maximum van vijf volwassenen zolang de zeven dagen incidentie onder de 100 ligt. Daarboven mag een huishouden maximaal één andere volwassene ontmoeten.

Een algemene avondklok komt er niet. Merkels kanselarij had nachtelijke uitgaansbeperkingen voorgesteld zoals in onder andere Nederland en Groot-Brittannië om de derde golf te breken, maar de deelstaten willen dit zelf beslissen. In Beieren geldt in regio’s met een incidentie boven de 100 al een avondklok tussen 22.00 uur en 05.00 uur.

Reizen en contactloze paasvakantie

Groot twistpunt zijn de niet noodzakelijke binnen- en buitenlandse reizen. De Duitse regering ontraadt ze, maar schrapte vorige week onder andere Mallorca als risicogebied. Duitsers hebben nog wel een negatieve PCR-test nodig maar er is geen testplicht en quarantaine meer bij terugkeer. De beslissing veroorzaakte een run op vluchten naar het Spaanse eiland, vaak ‘de zeventiende deelstaat’ genoemd.

Dit tot frustratie van de Noord-Duitse deelstaten Sleeswijk-Holstein, Mecklenburg-Voor-Pommeren en Nedersaksen, waar de coronacijfers ook laag zijn, net als op Mallorca. In een reactie op deze ‘niet uit te leggen scheve situatie’, waarbij deelstaatinwoners wel naar de Balearen mogen in volgepakte vliegtuigen maar niet met het gezin per auto naar een vakantiehuisje aan Noord- of Oostzee, promoten de drie nu een ‘contactloze Paasvakantie’. Inwoners kunnen met een negatieve test en inachtneming van beperkingen naar accommodaties met selfcatering en eigen sanitair. Saksen-Anhalt en Rijnland-Palts sluiten zich daarbij aan, maar de rest is tegen. Merkel vindt het een ‘verkeerd signaal’ als er geen ‘eenvormig besluit’ komt.

Buitenhoreca

Begin maart, toen de coronacijfers nog daalden, spraken de bondskanselier en ministers-presidenten stapsgewijze versoepelingen af. Onder andere kappers, boekhandels, tuincentra en bouwmarkten mochten weer open en shoppen op afspraak in niet-essentiële winkels werd mogelijk. Scholen, die onder de bevoegdheid vallen van de deelstaten, keerden vanaf 22 februari al gefaseerd terug naar klassikaal onderwijs, kinderdagverblijven schakelden van noodopvang over op de normale modus. De heropening van buitenhoreca, cultuurinstellingen en binnen- en contactsportgelegenheden zou vanaf 22 maart weer mogelijk kunnen zijn mits de zeven dagen incidentie niet zou verslechteren. Dat gebeurde wel, vooral door toedoen van de Britse virusvariant.

Deze mutatie neemt bij onze oosterburen al driekwart van het aantal nieuwe besmettingen voor haar rekening en is grotendeels verantwoordelijk voor de gevreesde derde golf in de Bondsrepubliek. Het Duitse RIVM noteerde het afgelopen etmaal 7709 positieve tests. Dat waren er 1105 meer dan vorige maandag en bijna 1600 meer vergeleken met 8 maart. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares stijgt eveneens. Het waren er maandagmiddag 3134, een stijging van 90 mensen vergeleken met de dag ervoor.

Trage vaccinatiecampagne

Zonder de beperkende maatregelen zullen de besmettingscijfers zo snel stijgen dat in april waarschijnlijk al sprake is van een overbelasting van het gezondheidssysteem, waarschuwen virologen. Dat komt mede door het aanhoudende tekort aan vaccins en de daardoor te trage vaccinatiecampagne. In Duitsland zijn tot nu toe pas iets meer dan 10 miljoen van de 83 miljoen inwoners ingeënt (12,6 procent). Van hen kregen 7,23 miljoen een eerste prik (8,7 procent) en 3,24 miljoen ook een tweede.

Meer over