Belarus

Duitsland roept op tot extra sancties tegen Belarus wegens ‘uitbuiting’ migranten

Duitsland steunt nieuwe EU-sancties tegen Belarus, zei minister Heiko Maas van Buitenlandse Zaken woensdag. Aanleiding voor de uitlatingen van Maas is de situatie aan de grens tussen Polen en Belarus. Belarus zou daar bewust migranten illegaal de grens naar Polen laten oversteken, vanwaar ze zo snel mogelijk door willen reizen naar Duitsland.

Het Parool
De Belarusissche oppositieleider Sviatlana Tsikhanouskaya bij een anti-overheidsdemonstratie in Berlijn. Beeld AP
De Belarusissche oppositieleider Sviatlana Tsikhanouskaya bij een anti-overheidsdemonstratie in Berlijn.Beeld AP

Volgens Duitsland, Polen en andere EU-landen heeft de Belarussische leider Aleksandr Loekasjenko beleid gemaakt van het ophalen van migranten uit landen als Syrië, Irak en Afghanistan en ze daarna naar de grenzen met EU-landen te laten brengen, om zo de Europese Unie te destabiliseren. Het zouden tegenacties zijn voor sancties die de EU oplegde na het gewelddadig neerslaan van protesten.

Maas beschuldigde Loekasjenko ervan migranten ‘gewetenloos uit te buiten’ door ze naar de Poolse grens te sturen. “We zullen al diegenen bestraffen die deelnemen aan de gerichte smokkel van migranten”, zei hij, waarop hij de EU opriep om ‘de EU-sancties tegen het regime van Loekasjenko uit te breiden en aan te scherpen. De Europese Unie kan niet worden gechanteerd.’

Duizenden migranten zaten dinsdag vast in koud weer aan de grens tussen Belarus en Polen, waarbij Warschau de regering in Minsk ervan beschuldigde hen te gebruiken om de Europese veiligheid te bedreigen. Het ministerie van Defensie van Belarus noemde die beschuldigingen ‘ongefundeerd’.

Maas beschreef de taferelen aan de Pools-Belarussische grens als ‘gruwelijk’ en waarschuwde Loekasjenko dat hij een ‘gevaarlijke escalatie in gang zet waaruit op een zeker moment geen uitweg meer mogelijk is’.

Maas trad niet in details over eventuele extra EU-sancties tegen Belarus. Wel gaf hij aan dat ze ook andere landen en zelfs luchtvaartmaatschappijen zouden kunnen raken, als blijkt dat zij betrokken zijn bij de doorreis van illegale migranten.

Meer over