PlusAchtergrond

Duitsland onthutst over neonazistische burgemeester

Een dorp in de Duitse deelstaat Hessen heeft een neonazi tot burgemeester benoemd. Landelijke partijen willen zijn aanstelling nu terugdraaien.

Arjen van der Ziel
De NPD’er werd unaniem tot burgemeester van Waldsiedlung gekozen. Beeld AP
De NPD’er werd unaniem tot burgemeester van Waldsiedlung gekozen.Beeld AP

Politici van de gevestigde politieke partijen van Duitsland hebben verontwaardigd gereageerd op de benoeming van een neonazi als burgemeester van Waldsiedlung, een dorp op ongeveer 30 kilometer van Frankfurt am Main.

Het steekt de politici extra dat Stefan Jagsch unaniem werd gekozen door de zeven leden van de ­gemeenteraad. Dat bekent dat ook de vertegenwoordigers van de christen-democratische CDU, de sociaal-democratische SPD en de liberale FDP hun steun aan Jagsch hebben gegeven. De middenpartijen eisen nu dat de aanstelling van de neonazi ongedaan wordt gemaakt.

Niet te bevatten

Paul Ziemiak, secretaris-generaal van de CDU, de partij van bondskanselier Angela Merkel, zegt ‘geschokt’ te zijn door de benoeming, die hij ‘een schande’ noemt. En ook Lars Klingbeil, kopstuk van de SPD die met de CDU in een coalitieregering zit, reageert gebeten. ‘Wij werken niet samen met nazi’s! Nooit!’, twittert Klingbeil. ‘Dat geldt landelijk, in de deelstaten en in de gemeenten’. Volgens Klingbeil is de benoeming ‘niet te bevatten en op geen enkele manier te rechtvaardigen’.

Burgemeester Jagsch behoort tot de neonazistische Nationaal-democratische Partij van Duitsland (NPD), die fel tegen immigratie is. Hij is een lokale voorman van de partij, die door de Duitse inlichtingendienst BfV nauwlettend in de gaten wordt gehouden vanwege haar antidemocratische karakter.

Jagsch werd donderdagavond gekozen door de gemeenteraad, die dezelfde avond ook vergaderde over afvalinzameling en over een hond die dorpsbewoners ’s nachts wakker houdt met zijn geblaf. De post van burgemeester was op dat moment al zo’n twee maanden vacant.

Meteen die avond meldde Jagsch zijn benoeming op Facebook. ‘Natuurlijk zal ik me inzetten voor de belangen van ons district,’ aldus de neonazi. ‘Ik zal constructief en partij-overschrijdend met iedereen blijven samenwerken. Uit het volk, voor het volk!’ Volgens Duitse media heeft Jagsch daar inmiddels aan toegevoegd dat hij een eventuele ongedaanmaking van zijn benoeming niet zal accepteren en dat hij in dat geval naar de rechter stapt.

Aardig en collegiaal

Duitse journalisten zijn de afgelopen dagen naar Waldsiedlung getrokken om daar te achterhalen hoe Jagsch gekozen kon worden in het 2650 zielen tellende dorp. Volgens het weekblad Der Spiegel is het antwoord op die vraag ‘verbluffend eenvoudig’: mensen kennen Jagsch en noemen hem aardig, rustig en collegiaal. Het lokale CDU-gemeenteraadslid Norbert Szilasko vertelde bovendien aan de plaatselijke omroep Hessenschau dat de benoeming ook uit nood geboren was. “We hebben niemand anders, en vooral geen jongere, die verstand heeft van computers en e-mails kan versturen.”

Meer over