Nieuws

Duitsland haalt 8 IS-vrouwen en hun 23 kinderen terug uit Syrië

Met de hulp van de Verenigde Staten heeft Duitsland acht Duitse vrouwen uit Syrië gehaald die zich hadden aangesloten bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Met de vrouwen kwamen ook hun 23 kinderen mee, meldt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Haiko Maas woensdagavond.

Het Parool
Het vluchtelingenkamp Al Hol in het noorden van Syrië. Beeld AFP
Het vluchtelingenkamp Al Hol in het noorden van Syrië.Beeld AFP

De Duitse krant Bild meldde eerder al dat het de grootste repatriëring van Duitsers uit Syrië tot nu toe is.

De vrouwen en kinderen werden door een Duits regeringsteam uit een kamp in het noorden van Syrië meegenomen met de steun van de Amerikaanse luchtmacht. De vrouwen zaten daar al jaren.

Bij aankomst in Duitsland zijn de meeste vrouwen aangehouden. “Deze moeders zullen zich voor de rechter voor hun daden moeten verantwoorden. De kinderen hebben echter geen schuld aan de situatie en wij zullen er alles aan doen om hen veilig en in een goede omgeving op te laten groeien,” aldus Maas.

De repatriëring wordt gezien als een humanitaire operatie, maar critici vrezen de import van terrorisme. “De situatie in de regio is erg moeilijk en miljoenen mensen zijn afhankelijk van humanitaire hulp, inwoners van Syrië - onder wie ook onze contactpersonen - staan elke dag opnieuw voor extreme uitdagingen,” meldt de minister.

Behalve de vrouwen uit Duitsland werden er drie vermeende IS-aanhangsters uit Denemarken met hun veertien kinderen meegenomen aan boord van het vliegtuig.

Nederlandse vrouwen en kinderen

Het ophalen van vrouwelijke IS-gangers en hun kinderen uit Syrië ligt politiek gevoelig. Het officiële regeringsbeleid is dat Nederlandse IS-gevangenen niet worden teruggehaald, vanwege binnenlandse veiligheidsoverwegingen. De Hoge Raad bepaalde eerder dat Nederland niet tot repatriëring verplicht is.

Toch heeft een Nederlandse overheidsdelegatie afgelopen juni een Nederlandse vrouwelijke IS-ganger en drie kinderen uit Noord-Syrië gehaald, zodat zij in Nederland berecht kan worden. Het was de eerste keer dat daar met een diplomatieke vertegenwoordiging op deze manier iemand werd opgehaald.

In kampen in Noordoost-Syrië zitten volgens inlichtingendienst AIVD nog circa 30 Nederlandse vrouwen en 75 kinderen vast.

Meer over