Duitse verpleegster ‘saboteerde’ vaccinaties: bijna 9000 mensen moeten opnieuw coronaprik halen

Een medewerkster van een vaccinatiecentrum in het noorden van Duitsland heeft vermoedelijk veel meer mensen geen coronaprik maar een zoutoplossing toegediend dan de zes gevallen die ze in april bekende.

Het vaccinatiecentrum in Schortens bij Wilhelmshaven. Beeld Landkreis Friesland
Het vaccinatiecentrum in Schortens bij Wilhelmshaven.Beeld Landkreis Friesland

Hierdoor hebben duizenden inwoners van het district Friesland in de deelstaat Nedersaksen mogelijk geen adequate bescherming tegen het coronavirus, zo maakten de autoriteiten in Jever bekend tijdens een persconferentie.

In totaal moet 8,7 procent van de ongeveer 99.000 inwoners opnieuw worden gevaccineerd. Dat komt neer op bijna 9000 mensen. Het gaat vooral om personen uit risicogroep twee: 70-plussers, mensen met het downsyndroom, personen met dementie en transplantatiepatiënten.

De medewerkster van het vaccinatiecentrum, een gediplomeerd verpleegster, gaf in april toe dat ze zes spuiten had gevuld met een zoutoplossing in plaats van met het BioNTech/Pfizer-vaccin. Tijdens het mixen zou een flesje met het vaccin op de grond zijn gevallen, wat ze naar eigen zeggen wilde verdoezelen door de spuiten met iets anders te vullen. De vrouw werd vrijgelaten nadat het incident bekend was geworden. Sindsdien doen het Openbaar Ministerie (OM) en de politie onderzoek naar het mogelijk toebrengen van lichamelijk letsel.

Volgens het hoofd van het corona-crisisteam van de deelstaat Nedersaksen is uit het onderzoek gebleken dat de vrouw destijds waarschijnlijk een valse bekentenis aflegde. “Er zijn duidelijke aanwijzingen dat de verdachte als vaccinatietegenstander op grote schaal een zoutoplossing toediende,” zei staatssecretaris Heiger Scholz.

Scholz: “Het is behoorlijk boosaardig om een ​​vaccinatiecentrum binnen te sluipen met de bedoeling zoiets te doen en mensen die hopen op een vaccinatie en de bescherming ervan op deze manier te bedriegen.”

Getuigenverklaringen

De nieuwe vaccinatiecampagne, waarschijnlijk de grootste na-prikactie in de deelstaat, vloeit volgens de politie voort uit getuigenverklaringen. Die leverden onlangs aanwijzingen op dat de vrouw niet alleen bij het bewuste incident op 21 april opzettelijk een zoutoplossing toediende.

De verpleegster blijft erbij dat het om een eenmalig incident ging. “Er waren geen andere dagen waarop het vaccin niet in de voorgeschreven hoeveelheid werd toegediend door onze cliënte,” lieten haar advocaten weten. Ze verwierpen ook een ‘politieke motivatie’ bij de vrouw.

Coronakritiek

Chef Peter Beer van de politie in Wilhelmshaven bevestigde dinsdag berichtgeving van Der Spiegel dat de verdachte vóór 21 april berichten deelde op een sociaal netwerk, waarin kritiek werd geleverd op de coronamaatregelen van de Duitse regering. “Daarnaast verspreidde de vrouw via een chat ‘corona-kritische informatie,” aldus Beer. “Dat is alles wat we tot nu toe in het onderzoek hebben vastgesteld.” De vrouw zwijgt over de bevindingen.

Meer over