Duitse media: ‘Complottheorieverspreider achter vernieling kunst in Berlijn’

Tientallen kunstwerken en eeuwenoude artefacten in drie Berlijnse musea zijn begin deze maand doelwit geweest van vandalisme en werden onherstelbaar beschadigd. Duitse media suggereren een verband tussen de actie en een verspreider van samenzweringstheorieën.

Tom Kieft
De Alte Nationalgalerie. Op ongeveer zeventig objecten in de toonaangevende musea is een olieachtige substantie aangetroffen.  Beeld Hollandse Hoogte / AFP
De Alte Nationalgalerie. Op ongeveer zeventig objecten in de toonaangevende musea is een olieachtige substantie aangetroffen.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Weekblad Die Zeit en omroep Deutsch­landfunk spreken van een van de grootste vernielingen van kunstvoorwerpen in Duitsland sinds de Tweede Wereldoorlog. Ongeveer zeventig objecten uit de collecties van het Pergamon, de Alte Nationalgalerie en het Neues ­Museum zouden met een olieachtige substantie zijn bewerkt.

Onder andere een Egyptische sarcofaag, stenen sculpturen en schilderijen uit de negentiende eeuw werden ernstig beschadigd bij de actie die op 3 oktober plaats had. De autoriteiten zwegen tot nu toe over de vernieling, maar hebben het incident inmiddels wel bevestigd.

Hoewel de politie wil nog niets kwijt over mogelijke motieven, wijzen Die Zeit en Deutschlandfunk op mogelijke betrokkenheid van een prominente verspreider van samenzweringstheorieën: Attila Hildmann, een voormalige veganistische chef-kok die de laatste maanden is uitgegroeid tot een van Duitslands bekendste voorstanders van de ongegronde samenzweringstheorie QAnon. Die uit de VS overgewaaide complottheorie gaat ervan uit dat de wereld geregeerd wordt door een Satanvererende pedofiele elite, die het gemunt heeft op president Donald Trump.

Samenzweringstheorieën

Volgens Die Zeit deelde Hildmann de afgelopen maanden via sociale media diverse complottheorieën over het Pergamon met zijn circa 100.000 volgers. Zo zou ‘de troon van Satan’ zich er bevinden en zou het het centrum van de ‘wereldwijde satanistenscene en coronacriminelen’ zijn’. Bondskanselier Angela Merkel zou er kinderen offeren aan de duivel.

Hildmann deelde dinsdag via zijn openbare Telegramgroep het artikel van de site van Deutschlandfunk met de tekst: ‘Feit. Het is de troon van Baal (Satan).’

Meer over