PlusAchtergrond

Drugshandel levert Syrië en Libanon miljarden op

Syrië en Libanon zijn hard op weg om narcostaten te worden. Beide landen verdienen miljarden met de handel in hasj en amfetamine (Captagon), vooral bestemd voor de Arabische markt. ‘De handel bloeit als nooit tevoren,’ aldus onderzoekers.

Hans van Zon
De douane in Saoedi-Arabië vond in april 2,4 miljoen Captagonpillen, verstopt in dozen met granaatappels. Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten zijn de belangrijkste afzetmarkten voor de pillen, die daar als partydrug worden gezien.
 Beeld Hollandse Hoogte / Abaca Press
De douane in Saoedi-Arabië vond in april 2,4 miljoen Captagonpillen, verstopt in dozen met granaatappels. Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten zijn de belangrijkste afzetmarkten voor de pillen, die daar als partydrug worden gezien.Beeld Hollandse Hoogte / Abaca Press

De bewijzen stapelen zich in rap tempo op. De laatste twee jaar zijn al zestien grote drugstransporten onderschept in het Midden-Oosten en in Europa. “De ladingen komen uit Syrië en Libanon waar de drugshandel een bloeiende industrie is,” concluderen analisten van Coar, een onafhankelijk onderzoekscentrum dat zich richt op conflictgebieden.

Een paar voorbeelden: in Griekenland legde de douane beslag op vijf ton Captagonpillen (amfetamine) dat in het Midden-Oosten ‘cocaïne voor de armen’ wordt genoemd. In Saoedi-Arabië zaten de drugs verborgen in een grote partij theebladeren uit Libanon. In Port Said vond de Egyptische douane vorig jaar vier ton hasj in verpakkingen van het bedrijf Milkman, dat eigendom is van ondernemer Rami Makhlouf die nauwe banden heeft met het regime van president Basher al-Assad.

Hezbollah

Italië noteerde de grootste vangst. Vorig jaar juli onderschepte de douane in de haven van Salerno een partij amfetaminepillen met een waarde van een miljard euro. De partij, afkomstig uit Aleppo in Syrië, was onderweg naar Dubai en zat verstopt in machines en papierrollen van een drukkerij. Aanvankelijk dacht de Italiaanse politie dat de drugs van de terreurbeweging Islamitische Staat waren, maar in december meldde justitie dat Hezbollah achter de zending zat.

De sjiitische fundamentalisten uit Libanon wijzen alle beschuldigingen af, maar volgens politieofficieren en veiligheidsdiensten zijn alle in beslag genomen drugstransporten wel degelijk afkomstig uit Syrië en Libanon. Daar heeft een netwerk van ‘onaanraakbaren’ – militieleiders, criminele families, politici en legerofficieren – aan beide zijden van de grens op industriële schaal bemoeienis met de drugshandel.

“Ze zijn uiterst gevaarlijk, van niemand bang,” aldus een officier van politie in Beiroet. De drugshandelaren hebben machtige beschermers. In Libanon heeft Hezbollah een grote stem in het landsbestuur. In Syrië geeft het regime rugdekking, aldus rapporteurs. De drugsindustrie is er inmiddels zo groot dat de omzet de omvang van het bruto nationaal product benadert. Doordat de nationale economie door de burgeroorlog en internationale sancties is ingestort, is de drugshandel een belangrijke, zo niet de belangrijkste bron van inkomsten geworden.

Coar noemt Captagon een uiterst lucratief, gemakkelijk te produceren drug. Installaties voor de productie van de amfetaminepillen zijn eenvoudig, en kunnen gemakkelijk worden verplaatst. Er gaan zo’n vijfduizend pillen met een gewicht van een kilo in een schoenendoos. De belangrijkste afzetmarkt is het Arabische schiereiland, in het bijzonder Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Daar staat Captagon te boek als een ‘partydrug’. Een pil kost er 16 euro of meer.

Volgens Coar is Syrië het wereldcentrum voor de productie van Captagon. “In 2020 exporteerde Syrië amfetaminepillen met een waarde van minstens 2,84 miljard euro,” aldus de organisatie. Het gaat daarbij om een staatsmonopolie, onder controle van de hoogste regionen.

Gewapende groepen

Aanvankelijk was de drugshandel in handen van gewapende groepen die zich verzetten tegen de regering, aldus de rapporteurs, maar door de successen op het slagveld in Syrië hebben het regime van Assad en regionale bondgenoten de lucratieve handel overgenomen. Het gebied waar de hasj en Captagon wordt geproduceerd strekt zich in West-Syrië uit van Aleppo en Latakia in het noorden tot Damascus en Daraa in het zuiden.

In de belangrijkste drugsroutes spelen de Bekaavallei en het grensgebied van Libanon met Syrië, de Syrische grensstad Qusayr en de havens van Latakia en Tartus een hoofdrol. Europol en andere internationale opsporingsdiensten hebben vooral belangstelling voor Latakia waar Samer al-Assad, een neef van de president, aan de touwtjes trekt.

Coar wijst erop dat de Syrische narcostaat niet alleen een bedreiging is voor de rest van de wereld. Ook de eigen samenleving gaat eronder gebukt. Een pil heeft daar een straatwaarde van omgerekend 40 tot 80 eurocent. Het gebruik van Captagon is wijdverbreid. Vooral regeringssoldaten en strijders van rivaliserende bewegingen zijn de laatste jaren verslaafd geraakt; het geeft moed en onderdrukt angst.

Ook burgers grijpen naar het middel omdat het leven elke dag een worsteling is onder de kommervolle omstandigheden die meer dan tien jaar oorlogsgeweld heeft gebracht. “Daarom is het zo belangrijk om hen weer kansen te geven, om een einde te maken aan hun hopeloze bestaan,” aldus de rapportage.

Meer over