Update

‘Dreiging aanslag bij DPG om adres viroloog Van Ranst te krijgen’

De Antwerpse politie heeft het hoofdkantoor van kranten- en televisiebedrijf DPG Media in Antwerpen maandag enige tijd volledig ontruimd. Dat gebeurde nadat onbekenden gedreigd hadden met een aanslag op het kantoor. De dreiging zou afkomstig zijn geweest van een Nederlandse extreemrechtse groep.

Het Parool
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Volgens bronnen van Belgische media kwam de dreiging uit Nederland. “Het was de Nederlandse politie die de Belgische politie heeft verwittigd dat er een dreiging is tegen DPG Media,” zei journalist Faroek Özgünes in een extra journaal van VTM-Nieuws. “Het gaat om de Nederlandse extreemrechtse groep FreedomFighters The Netherlands.”

Er werd gesproken over een knokploeg die onderweg zou zijn naar Antwerpen, ook was er sprake van een dreiging met een bompakket. De Antwerpse politie zou hebben vernomen dat een commando een aanslag zou willen plegen op de gebouwen van DPG Media, meldt de krant Het Nieuwsblad. Uiteindelijk zou er vanuit de Nederlandse groep, die duizend volgers heeft op Facebook, zelf een waarschuwing naar de politie zijn gegaan.

Marc van Ranst

“Die knokploeg was op weg naar hier omdat ze dachten dat DPG Media zou weten waar Marc Van Ranst is,” meldt Özgünes. Een week geleden werd de Belgische viroloog samen met zijn gezin op een geheim adres ondergebracht na bedreigingen door de voortvluchtige militair Jurgen Conings.

Met het gebruik van geweld wilde de Nederlandse groepering via de media de schuilplaats van de viroloog te weten komen. De nieuwsredacties kennen het adres van het safehouse van Marc Van Ranst echter niet.

De politie speurt al een week naar Conings, maar tot nu toe is hij niet gevonden. Conings heeft rechtsextremistische sympathieën en dreigde in een afscheidsbrief met een aanslag op de staat. In het weekend waren er twee demonstraties waarin enkele honderden mensen steun betuigden aan de voortvluchtige militair.

Weer vrijgegeven

Maandagavond is het gebouw in Antwerpen weer vrijgegeven. De ‘veiligheidszone’ rond het gebouw, waarin de politie uitgebreid mensen mag controleren, is ook weer opgeheven. Bij de ingang van het gebouw blijft wel extra bewaking staan. De politie zegt geen risico te willen nemen.

De dreiging was alleen gericht aan de Belgische locatie in Antwerpen en niet aan de Nederlandse tak van DPG Media, lieten zowel de Belgische als Nederlandse woordvoerders van het bedrijf weten.

Tot DPG Media, in Nederland voorheen bekend als De Persgroep, behoren onder meer het Het Parool, AD en de Volkskrant, de Belgische krant Het Laatste Nieuws en televisiezender VTM.

Meer over