Nieuws

Doodzieke Navalny van gevangenis naar ziekenhuis verplaatst

De doodzieke Russische oppositieleider Aleksej Navalny wordt overgeplaatst naar een ziekenhuis voor veroordeelden. Dat maakten de Russische gevangenisautoriteiten maandag bekend. De 44-jarige Navalny is al bijna drie weken in hongerstaking en balanceert volgens zijn artsen op de rand van de dood.

Anita van Rootselaar
Aleksej Navalny. Beeld AP
Aleksej Navalny.Beeld AP

Navalny wordt verplaatst naar een ziekenhuis in Vladimir, 180 kilometer ten oosten van Moskou, zo staat in een statement van de autoriteiten. Volgens het bericht heeft Navalny zelf ingestemd met de overplaatsing, ook zou hij bereid zijn vitaminesupplementen te slikken.

De artsen van Navalny zeiden dit weekend nog dat zijn gezondheid na ruim twee weken hongerstaking zo verslechterd is, dat de kans op acuut nierfalen of een hartstilstand groot is. Volgens Yaroslav Ashikhmin laten de onderzoeksresultaten die hij van Navalny’s familie ontving een verontrustend beeld van het kalium- en creatinine gehalte in het bloed van de oppositieleider zien. ‘Onze patiënt kan elk moment overlijden,’ schrijft Ashikhmin in een Facebookbericht.

Navalny ging in hongerstaking omdat zijn dokters hem niet mochten bezoeken toen hij ernstige rugpijn kreeg. Ook verloor hij het gevoel in zijn benen.

Protesten

Aanhangers van Navalny riepen zondag op tot massale protesten in Moskou. Die protesten zijn gepland op woensdag, de dag dat president Vladimir Poetin zijn jaarlijkse regeringsverklaring geeft. “Het gaat om zijn leven. We weten niet hoe lang hij het nog volhoudt, maar het is duidelijk dat we geen tijd hebben,” zei Leonid Volkov, een topstrateeg van Navalny.

Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken riep de bevolking maandag op niet deel te nemen aan het protest. “Elke vorm van agressieve actie van deelnemers in niet-geautoriseerde ontmoetingen wordt gezien als een bedreiging voor de publieke veiligheid en onmiddellijk onderdrukt,” liet het ministerie weten.

De hoge vertegenwoordiger voor buitenlands beleid van de EU, Josep Borell, zei maandag dat Rusland Navalny toegang moet geven tot goede gezondheidszorg. “Wij maken de Russische autoriteiten verantwoordelijk voor de gezondheidssituatie van Navalny,” zei Borell in een videoboodschap.

Meer over