Onderhandelen met vijand Amerika is volgens de Iraanse leider Khamenei een grote vergissing.

Nieuws

‘Dood aan Amerika’ : Iran viert veertigste verjaardag van gijzeling VS-ambassade

Onderhandelen met vijand Amerika is volgens de Iraanse leider Khamenei een grote vergissing.Beeld VIA REUTERS

Duizenden mensen vierden maandag bij de oude Amerikaanse ambassade in Teheran de gijzelingsactie die daar veertig jaar geleden plaatsvond tijdens de Iraanse Revolutie. Vorig jaar bereikte de relatie tussen beide landen een nieuw dieptepunt toen president Trump zich terugtrok uit de nucleaire deal met Iran.

David Van der Heeden

Op beelden van de Iraanse staatstelevisie was te zien dat de straten rond het voormalige ambassadegebouw vol stonden met mensen. De menigte scandeerde meerdere keren ‘Dood aan Amerika’. Op zeker duizend plaatsen door heel het land is de ‘verjaardag’ van de gijzeling gevierd, meldden Iraanse staatsmedia.

Een groep Iraanse studenten gijzelde op 4 november 1979 uit steun aan de revolutie diplomaten en burgers in de ambassade. 52 Amerikanen zaten 444 dagen vast. Sindsdien staan Iran en de VS op gespannen voet met elkaar. Een Iraanse generaal vergeleek in een toespraak de VS met een ‘giftige schorpioen’, die eropuit is Iran te beschadigen.

‘Dood aan Amerika’, klonk het in de straten van Teheran op de 40ste verjaardag van de gijzeling. Beeld AP
‘Dood aan Amerika’, klonk het in de straten van Teheran op de 40ste verjaardag van de gijzeling.Beeld AP

Onderhandelen met de vijand

De Iraanse leider grootayatollah Ali Khamenei hernieuwde gisteren een verbod op diplomatieke gesprekken met Amerika. “Zij die geloven dat onderhandelingen met de vijand onze problemen zullen oplossen, zitten er 100 procent naast,” zei Khamenei.

De VS hebben economische sancties ingesteld tegen Iran. Onder meer de olie- bouw- en bankensector zijn door die maatregelen getroffen. Washington wil met de sancties het regime in Teheran dwingen plaats te nemen aan de onderhandelingstafel, zeggen analisten.

Een als president Trump vermomde betoger heeft zich in een kartonnen schandpaal gestoken. Beeld AFP
Een als president Trump vermomde betoger heeft zich in een kartonnen schandpaal gestoken.Beeld AFP
Iraanse studenten herdenken in Teheran de gijzeling van de Amerikaanse ambassade in 1979. Beeld VIA REUTERS
Iraanse studenten herdenken in Teheran de gijzeling van de Amerikaanse ambassade in 1979.Beeld VIA REUTERS
De relatie tussen Iran en de VS bereikte een nieuw dieptepunt, toen Trump zich terugtrok uit de nucleaire deal met het land. Beeld AP
De relatie tussen Iran en de VS bereikte een nieuw dieptepunt, toen Trump zich terugtrok uit de nucleaire deal met het land.Beeld AP
Meer over