Donald Trump woest om aanval ambassade in Bagdad

Een belegering van twee dagen van de Amerikaanse ambassade in Irak heeft de relatie tussen de VS en Iran verder op scherp gezet. Washington heeft 750 extra militairen naar de regio gestuurd.

Tom Kieft
Iraakse soldaten voor de ingang van de ambassade. Beeld AFP
Iraakse soldaten voor de ingang van de ambassade.Beeld AFP

De rust is inmiddels wedergekeerd bij de Ame­rikaanse ambassade in Bagdad, nadat op oudjaarsdag duizenden pro-Iraanse milities het gebouw hadden belaagd dat geldt als een van de best beveiligde ambassades ter wereld. Twee dagen konden de Amerikaanse diplomaten het complex niet uit.

Amerikaanse militairen wisten de in militie-uniformen geklede betogers met traangas uit de ambassade te houden. Niemand raakte gewond, maar de militairen konden niet voor­komen dat het wachthuis bij de toegangspoort in brand werd gestoken. Het gele gebouw is van binnen helemaal uitgebrand, de buitenkant is ondergeklad met graffiti.

De betogers trokken zich woensdag op verzoek van de Iraakse overheid terug, die zei dat ‘hun boodschap duidelijk is overgekomen’. Volgens The New York Times zou premier Adel Abdul Mahdi hebben toegezegd vaart te zetten achter het doorvoeren van een wet die de VS zou dwingen zijn troepen uit het land te halen.

De gewelddadige betoging, die herinneringen opriep aan de bezetting van de Amerikaanse ambassade in Teheran door Iraanse studenten in 1979, was een reactie op een Amerikaanse bombardement in Noord-Irak. Daarbij kwamen 25 leden van de door Iran gesteunde groep ­Kataib Hezbollah om. Die sjiitische militie werd door de VS verantwoordelijk gehouden voor een aanval waarbij een Amerikaan werd gedood.

Groeiende invloed van Iran

De aanval op de ambassade zet de al zeer bekoelde relatie tussen de VS en Iran verder onder druk. Sinds de Amerikaanse president Donald Trump zich in 2015 eenzijdig terugtrok uit het nucleaire akkoord met Iran en maximale sancties instelde lopen de spanningen tussen beide landen op. Het kwam één keer bijna tot een militaire escalatie toen een Amerikaanse drone door Iran uit de lucht werd geschoten.

Iran ontkent achter de ongeregeldheden te ­zitten, maar de actie past in het plaatje dat ­analisten al langer schetsen: dat Iran de invloed van de VS in het Midden-Oosten probeert terug te dringen. In Irak zijn al maanden protesten aan de gang, onder andere tegen de groeiende invloed van Iran op het land.

Trump twijfelt er niet aan dat Iran verantwoordelijk is voor de schermutselingen bij de ambassade. Hij zwoer woensdag dat harde represailles zullen volgen. “Ze zullen een zeer hoge prijs betalen. Dit is geen waarschuwing, dit is een dreigement.”

Defensieminister Mark Esper kondigde aan per direct 750 militairen extra naar Irak te sturen, boven op de pakweg 5000 troepen die er al zitten. Buitenland­minister Mike Pompeo heeft een bezoek aan Oekraïne uitgesteld om de situatie in Irak te kunnen monitoren.

Meer over