Donald Trump besmet met het coronavirus, Melania ook positief

Donald en Melania Trump zitten in zelfisolatie nadat ze positief hebben getest op het coronavirus.  Beeld AFP
Donald en Melania Trump zitten in zelfisolatie nadat ze positief hebben getest op het coronavirus.Beeld AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft positief getest op het coronavirus. Zijn vrouw Melania heeft het virus ook. Ze zitten in quarantaine.

David van Unen

Trump maakte de besmetting vrijdagochtend via Twitter zelf bekend. ‘We zullen hier SAMEN doorheen komen!’, schreef hij. Donderdag testte Hope Hicks, een van de meest nabije adviseurs van de president al positief op het coronavirus.

Donald en Melania Trump waren naar aanleiding van Hicks positieve test al in quarantaine gegaan. Hicks reisde deze week samen met de president naar het debat dat hij dinsdag in Cleveland met Joe Biden voerde en was woensdag aanwezig bij de campagnerally van Trump in Minnesota.

Onderweg naar Minnesota vertoonde Hicks voor het eerst milde symptomen, zei een Witte Huis-bron donderdag tegen The Wall Street Journal. Aan boord van het presidentiële vliegtuig waren op dat moment ook collega-adviseurs Stephen Miller en Jared Kushner (de schoonzoon van de president) en Dan Scavino, het hoofd communicatie van het Witte Huis.

Het echtpaar Trump maakt het naar omstandigheden goed, tweet Melania. De first lady heeft al haar verplichtingen voorlopig geannuleerd. De president had voor zaterdag een campagnebijeenkomst op het programma staan op het vliegveld van Sanford in Florida. Die is geannuleerd. Voor vrijdag staat nu alleen nog een telefoongesprek met Covid-19-patiënten op zijn agenda.

Lijfarts van de president Sean Conley voegt eraan toe dat hij er vanuit gaat dat de president zijn werkzaamheden door kan blijven zetten, zij het dus vanuit isolatie. ‘Enkele van de beste medische professionals en instanties van ons land staan hem bij.’

Het Amerikaanse CDC, het equivalent van het RIVM, verplicht na een positieve coronatest een quarantaine van ten minste tien dagen.

Meer over