PlusAmerikaanse verkiezingen

Dit zijn de 4 grootste hoofdpijndossiers voor de (nieuwe) president van Amerika

Een Trumpaanhanger te midden van een Black Lives Matterprotest, dinsdagmiddag in Washington D.C.  Beeld Manuel Balce Ceneta/AP
Een Trumpaanhanger te midden van een Black Lives Matterprotest, dinsdagmiddag in Washington D.C.Beeld Manuel Balce Ceneta/AP

Joe Biden, de nieuwe president van de VS, moet na zijn intrek in het Witte Huis flink aan de bak met de volgende vier thema’s.

David van Unen

1. Covid-19

Het coronavirus heeft wereldwijd nergens zo hard huisgehouden als in de Verenigde Staten. Tot dusver zijn zeker ruim 232.000 Amerikanen aan Covid-19 overleden. Woensdagochtend stond de teller op een kleine 9,5 miljoen positieve tests. Eén daarvan komt op naam van de president, die in september enige dagen met het virus naar het ziekenhuis moest, maar volgers na afloop op het hart drukte hun leven niet te laten domineren door Covid-19.

Trump en zijn aanhang zijn ervan overtuigd dat het allemaal vele malen erger geweest was als een ander beleid was gevoerd. Op zijn rally’s waren mondkapjes en andere preventieve maatregelen een uitzondering en werd gespot met Bidens bijeenkomsten, waar publiek gedwee in de auto blijft zitten en de Democratische kopstukken op het podium een masker dragen. Joe Biden heeft gezegd dat hij als president een lockdown zou invoeren, mochten zijn wetenschappelijk adviseurs dat nodig vinden om de verspreiding van Covid-19 in te dammen. De belangrijkste corona-adviseur van de regering-Trump, Anthony Fauci, is voor zo’n lockdown. Zondag suggereerde Trump tijdens een van zijn rally’s dat hij Fauci na de verkiezingen ontslaat.

2. Rassengelijkheid, law and order

Dit lijken misschien twee onderwerpen die weinig met elkaar van doen hebben, maar het zijn wel precies de elementen die beide partijen meenamen na de dood van George Floyd in Minneapolis, een zwarte man die overleed nadat een witte agent minutenlang zijn keel had dichtgeduwd. Zijn tragische en gewelddadige dood heeft twee discussies gevoed: of systemisch racisme bestaat in de Verenigde Staten en of de politie excessief gewelddadig is.

Zou de politie financieel moeten worden gekort, of is Black Lives Matter een marxistische organisatie? De beweging is bepaald geen nieuw fenomeen in de Verenigde Staten, maar maakte in mei van dit jaar nationaal school. In de marge van protesten na de dood van Floyd kwam het tot behoorlijke botsingen tussen BLM-aanhangers en antifascisten aan de ene kant en ordetroepen – in de rug gesteund door rechtse burgermilities – aan de andere kant. Hoewel de rust grotendeels is teruggekeerd, zijn in aanloop naar de verkiezingen in heel het land afgelopen weekeinde winkelpuien dichtgetimmerd door ondernemers die bang zijn voor nieuw geweld.

3. Gezondheidszorg

Dit is in de Verenigde Staten een buitengewoon politiek onderwerp. Niet voor niets vecht de regering-Trump het door zijn voorganger Barack Obama ingevoerde stelsel tot aan het Hooggerechtshof aan. Volgens Amerikaanse media lopen zeker 20 miljoen mensen in dat geval het risico hun huidige zorgverzekering kwijt te raken.

Wat de regering-Trump als alternatief in gedachten heeft, is niet bekend. Dat conservatief Amerika gruwelt bij het idee van collectieve zorg wel. Joe Biden heeft gezegd dat hij Obama’s stelsel – hij was vicepresident toen dat werd ingevoerd – overeind zal houden. Aan het Hooggerechtshof voegde Trump twee weken geleden Amy Coney Barrett toe, de derde conservatieve rechter in zijn presidentschap. Zij heeft zich in het verleden kritisch uitgesproken over Obama’s zorgplan, maar wilde onlangs niet zeggen of ze dat mee zou wegen in een vonnis.

4. De economie

De Amerikaanse economie is het derde kwartaal van dit jaar met een derde in omvang gegroeid. Ongekende cijfers van het Bureau of Economic Analysis, die alleen niet vertellen waar het land vandaan komt. Net als praktisch de hele wereld is dat van ver. In de tweede drie maanden van dit jaar was er namelijk een krimp van bijna 31,5 procent. Daarin zijn de Verenigde Staten natuurlijk geen uitzondering, maar de bijna 15 procent werkloosheid zullen kiezers Trump ongetwijfeld nadragen, pandemie of niet. Daar zal de president terecht de pest in hebben, want voor Covid-19 zijn intrede deed, draaide de economie als een zonnetje. Daarom zal er in zijn eventuele tweede termijn nooit meer een lockdown komen, belooft Trump. Biden voert die wel in, mocht er wetenschappelijk advies in die richting zijn.

Meer over