PlusOverzicht

Dit was het belangrijkste coronanieuws van zaterdag 18 april

Nederlands specialisten starten een groot onderzoek naar een hoopgevend medicijn; Schiphol zal ook ná de coronacrisis niet direct op het maximumaantal vluchten zitten; toptennissers helpen hun collega’s. In dit artikel houden wij in de loop van de dag het belangrijkste coronanieuws van zaterdag 18 april bij.

Het Parool
Een medewerker van een ziekenhuis in het Duitse Magdeburg draagt beschermende kleding. Beeld AFP
Een medewerker van een ziekenhuis in het Duitse Magdeburg draagt beschermende kleding.Beeld AFP

Lees het laatste nieuws rondom het coronavirus in ons liveblog.

De dagelijkse update van het RIVM

Het RIVM meldde zaterdag 142 registraties van mensen die zijn overleden aan Covid-19. Ook zijn 129 nieuwe coronagerelateerde ziekenhuisopnames gemeld.

Het totale dodental komt daarmee op 3601. Het aantal nieuwe doden ligt zaterdag lager dan afgelopen dagen. Vrijdag werden 144 sterfgevallen gemeld, donderdag waren het er 181.

Het totaal aantal mensen dat in een ziekenhuis opgenomen is of is geweest, komt op 9465. Ook hier is sprake van een dalende trend, met vrijdag 156 opnames en donderdag 182.

Wederom daling ic

Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care is opnieuw gedaald. Het zijn er nu nog 1201, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 34 minder dan vrijdag. Donderdag stond de teller nog op 1258.

Modellenmaker RIVM: ‘Versoepeling regels alleen heel voorzichtig’

Het coronavirus is zo snel en ongrijpbaar dat versoepeling van restricties alleen heel voorzichtig kan. Scholen kunnen slechts onder ‘strikte voorwaarden’ open. Opties hierbij zijn basisscholen eerst, of oefenen in een regio.

Dat zegt Jacco Wallinga, de belangrijkste modellenmaker van het RIVM, in een interview met deze site. Komende week bekijkt het kabinet of en hoe coronamaatregelen kunnen worden teruggeschroefd. Wallinga’s prognoses over het virus en de gevolgen ervan vormen een belangrijke bouwsteen voor het kabinetsbeleid.

‘Werkplek die niet voldoet aan coronaregels amper beboet’

De inspectie beboet bijna geen bedrijven die onvoldoende maatregelen hebben genomen om hun werknemers te beschermen tegen het coronavirus. Dat stelt vakbond CNV op basis van een inventarisatie.

“Bijna 2 miljoen werkenden voelen zich onveilig op de werkvloer. Vooral werkenden in vitale sectoren die buiten het zicht van klanten opereren, zoals de voedselsector en distributiecentra, zijn nog steeds vogelvrij,” zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. “Dat de werkplek nog steeds niet veilig is, komt door gebrekkige handhaving. De Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) handhaaft nauwelijks, uit coulance naar bedrijven toe.”

Oproep zorgorganisatie: versoepel bezoekregeling verpleeghuizen

Zorgorganisatie Amstelring roept de overheid op de bezoekregeling voor bewoners van verpleeghuizen te versoepelen. Bestuurder Inge Borghuis van Amstelring spreekt van schrijnende situaties in de verpleeghuizen.

Grootschalig Nederlands onderzoek naar coronamedicijn

Door coronapatiënten te behandelen met het hogebloeddrukmedicijn Valsartan kunnen mogelijk veel ic-opnames en daarmee sterfgevallen bespaard worden. Nederlandse specialisten starten een groot onderzoek waaraan zeshonderdvijftig patiënten in zo’n vijftien ziekenhuizen meedoen.

Bij veel ernstig zieke coronapatiënten belandt vocht vanuit de bloedvaten in de longen, wat de kans om het virus te overleven ernstig verkleint. Valsartan - een vaak voorgeschreven geneesmiddel tegen hoge bloeddruk dat al sinds 1996 op de markt is - gaat deze vochtophopingen tegen.

Demonstraties VS

In meerdere hoofdsteden van Amerikaanse staten zijn zaterdag honderden mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen de strenge lockdownmaatregelen die zijn ingevoerd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De bijeenkomsten zijn allemaal illegaal, omdat er te veel mensen bijeen zijn en de demonstranten vaak te dicht bij elkaar staan.

Zo proberen andere EU-landen de lockdown af te bouwen

Dinsdag maakt het kabinet bekend of versoepeling van de coronamaatregelen al mogelijk is. Elders in Europa zijn al stappen naar meer bewegingsvrijheid gezet als deel van een exitstrategie. Hoe proberen vijf EU-landen het virus eronder te houden én enigszins op te starten?

Rutte: blijf ook tijdens ramadan thuis

Moslims moeten het breken van het vasten tijdens de ramadan thuis doen. Die oproep deed premier Mark Rutte. De islamitische vastenmaand begint volgende week.

De iftar, de maaltijd waarmee het vasten ‘s avonds wordt gebroken, wordt vaak met veel mensen genuttigd. Maar vanwege het coronavirus is dat niet wenselijk.

Het coronavirus wereldwijd

België
Het dodental van het coronavirus in België is het afgelopen etmaal opgelopen met 290 tot 5453 mensen. Wel lijken de sterftecijfers en het aantal ziekenhuisopnames wat af te vlakken.

De afgelopen 24 uur werden 303 mensen met corona opgenomen in het ziekenhuis, iets minder dan vrijdag werd gerapporteerd. Tegelijkertijd mochten 387 patiënten het ziekenhuis verlaten. Het is de tweede dag op rij dat het aantal doden in België minder snel toeneemt. Woensdag was een triest record met 417 doden, een dag later werden 313 sterfgevallen gemeld.

Duitsland
Het dodental door het coronavirus in Duitsland is afgelopen etmaal gestegen tot boven de 4000. Het Robert Koch Institut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, meldde zaterdagochtend 242 nieuwe sterfgevallen waardoor het aantal geregistreerde coronadoden op 4110 komt.

Het aantal geregistreerde besmettingsgevallen nadert de 140.000. Van vrijdag op zaterdag kwamen er 3609 gevallen bij, aldus het RKI. Het totaal staat daarmee op 137.439 gevallen.

Frankrijk

Het dodental door het nieuwe coronavirus in Frankrijk is met 642 gestegen tot 19.323 geregistreerde doden. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid zaterdag bekendgemaakt. In Frankrijk worden alle doden door Covid-19 in ziekenhuizen en verzorgingshuizen meegeteld.

De meeste mensen zijn omgekomen in een ziekenhuis, namelijk 11.842. 7481 mensen zijn aan het virus overleden in verzorgingshuizen.

Italië

De afgelopen 24 uur zijn 482 mensen in Italië omgekomen door het nieuwe coronavirus. Dat is het laagste dodental in een week tijd. Het geregistreerde dodental staat nu op 23.227.

Het aantal nieuwe besmettingen met het longvirus staat op 3491. Daarmee komt het totale aantal op 175.925. Nog 107.771 mensen zijn momenteel besmet met het virus en 44.927 mensen zijn volledig hersteld. Italië is een van de zwaarst getroffen landen en heeft na de Verenigde Staten de meeste geregistreerde doden.

Spanje
Het dodental door de uitbraak van het coronavirus in Spanje is de 20.000 voorbij. De autoriteiten maakten zaterdag bekend dat het dodental in een etmaal met 565 is gestegen naar 20.043.

De stijging van het dodental lag iets lager dan een dag eerder. Toen stond het dagtotaal op 585. Het aantal mensen bij wie is vastgesteld dat ze besmet zijn met het virus, steeg van 188.068 op vrijdag naar 191.726 op zaterdag.

Turkije

Het totale aantal vastgestelde coronabesmettingen in Turkije ligt voor het eerst hoger dan in het zwaar getroffen buurland Iran. De Turkse autoriteiten hebben inmiddels bij 82.329 mensen vastgesteld dat ze besmet zijn geraakt met het coronavirus.

Het aantal vastgestelde besmettingen in Turkije steeg in een etmaal met 3783. Dat betekent dat het aantal coronagevallen in het land nu nog maar iets lager ligt dan in China, waar het virus voor het eerst opdook.

Verenigd Koninkrijk

Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care is opnieuw gedaald. Het zijn er nu nog 1201, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 34 minder dan vrijdag. Donderdag stond de teller nog op 1258.

Verenigde Staten
Het aantal mensen in de VS dat besmet is met het coronavirus ligt boven de 700.000. Dat meldt de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore op basis van een dagelijkse telling. De afgelopen 24 uur zijn 3856 inwoners gestorven aan de gevolgen van het longvirus. Het totale dodental ligt nu op 36.773.

Donderdag werden 4491 doden geregistreerd, het hoogste aantal sinds de uitbraak van het virus. De dagen daarvoor kwamen respectievelijk 2569 en 2228 mensen om.

Meer over