PlusOverzicht

Dit was het belangrijkste coronanieuws van woensdag 22 april

Een grote zorgbrancheorganisatie haalt uit naar het kabinet; door de maatregelen tegen het coronavirus is de ic-opname van 24.000 patiënten voorkomen; Farmaceuten gaan coronavaccin testen op mensen. Dit was het belangrijkste coronanieuws van woensdag 22 april.

Het Parool
Kinderen spelen op straat in Parijs. Beeld AFP
Kinderen spelen op straat in Parijs.Beeld AFP

Lees het laatste nieuws rondom het coronavirus in ons liveblog.

RIVM: 138 nieuwe sterfgevallen, 124 ziekenhuisopnames

De afgelopen 24 uur zijn in Nederland 138 meldingen gedaan van sterfgevallen door Covid-19. Ook zijn 124 nieuwe coronagerelateerde ziekenhuisopnames gemeld. Dat zijn minder sterfgevallen dan dinsdag, maar meer ziekenhuisopnames.

Op ic’s liggen 1050 coronapatiënten, 37 minder dan dinsdag

Op de intensive cares liggen nu 1050 coronapatiënten. Dat zijn er 37 minder dan dinsdag.

Van de Nederlandse Covid-patiënten op de ic liggen er 1006 in Nederland, 33 minder dan dinsdag. En 44 in Duitsland, 4 minder dan dinsdag door 5 terugplaatsingen en 1 overplaatsing.

Zorgbranche: gevaarlijke onduidelijkheid over mondmaskers

Zorgbrancheorganisatie ActiZ haalt hard uit naar het kabinet, dat volgens de organisatie ‘gevaarlijke onduidelijkheid’ laat bestaan over de inzet en beschikbaarheid van mondmaskers en andere beschermingsmiddelen in de ouderenzorg. ActiZ is ‘verbijsterd over het gebrek aan duidelijkheid en perspectief’ en roept de Tweede Kamer op tot actie.

‘De onrust onder zorgmedewerkers in verpleeghuizen en in de wijkverpleging neemt de laatste weken toe vanwege doorgaande besmettingen en de vele verhalen die de ronde doen over de oorzaken daarvan,’ schrijft ActiZ, dat bijna 400 organisaties vertegenwoordigt, met 380.000 medewerkers.

RIVM: maatregelen voorkwamen 24.000 extra ic-patiënten

Als er geen maatregelen waren genomen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus in te dammen, zouden naar schatting 24.000 tot 25.000 ernstig zieke patiënten ic-zorg nodig hebben gehad. Dat betekent dat het ingrijpen van het kabinet 90 procent van de ic-opnames in verband met Covid-19 heeft voorkomen.

Farmaceuten gaan coronavaccin testen op mensen

Farmaceuten en biotechnologen van het Duitse BioNTech en het Amerikaanse Pfizer hebben van de Duitse autoriteiten goedkeuring gekregen om te beginnen met tests bij proefpersonen. De studie is het eerste klinische onderzoek naar een vaccin voor Covid-19 in Duitsland en maakt deel uit van een wereldwijd ontwikkelingsprogramma.

Er worden straks vier verschillende varianten van een door de bedrijven ontwikkeld vaccin getest. Tweehonderd gezonde proefpersonen van 18 tot 55 jaar oud krijgen een vaccinatie. Het doel is om te bepalen welke variant het lichaam het beste aanzet tot het maken van antilichamen tegen het coronavirus. Ook willen de onderzoekers weten wat de optimale dosering van dit vaccin is en wat de eventuele risico’s zijn.

Rutte: nieuwe termijn coronamaatregelen niet heilig

De maatregelen tegen het coronavirus die dinsdag tot en met 19 mei werden verlengd, zullen niet per se allemaal tot die dag gelden. Als nieuwe wetenschappelijke inzichten meer ruimte bieden voor bedrijven waar geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden, zoals kappers of masseurs, sluit premier Rutte niet uit dat die eerder open kunnen.

Wetenschappers hekelen zoektocht naar corona-app

Deskundigen hebben woensdagochtend in een hoorzitting in de Tweede Kamer de vloer aangeveegd met de wijze waarop het kabinet tevergeefs heeft getracht een corona-app te laten ontwikkelen die moet helpen bij het bestrijden van het virus.

Aan het slot van een urenlange sessie afgelopen weekend, waarin appbouwers hun plannen presenteerden, bleek dat basale uitgangspunten over de app nog onduidelijk zijn. José van Dijck, hoogleraar media en digitale samenleving, zei stomverbaasd te zijn geweest.

Onderwijs na 11 mei: vaste looproutes, geen ouders bij school en zeeppompjes in elke klas

In elke klas staat vanaf 11 mei een fles desinfecterende handgel, een zeeppompje, papieren handdoekjes en desinfecterende sprays. In de school komen vaste looproutes die gevolgd moeten worden. Ouders mogen niet op school komen en ook geen voet zetten op het schoolplein.

Bezuinigen na corona: de opties liggen al klaar

Geen enkele politicus maalt op dit moment om de oplopende staatsschuld. Maar als de coronacrisis eenmaal bezworen is, is dat wel anders. De bezuinigingsopties liggen al klaar.

Kwetsbare Amsterdamse gezinnen krijgen plek om op adem te komen

Enkele kwetsbare Amsterdamse gezinnen zijn ondergebracht in vakantiehuisjes in Noord-Holland, onder begeleiding van de gemeente en andere organisaties, om daar op adem te komen. Het gaat volgens burgemeester Halsema om families die ‘in nood zijn’, en rust nodig hebben.

De burgemeester zegt dat de komende tijd meer gezinnen met problematiek in aanmerking kunnen komen voor deze regeling. Halsema waarschuwt al langer voor de gevolgen van het advies om zoveel mogelijk thuisblijven en de effecten die dit heeft op grote gezinnen in de vaak krappe Amsterdamse appartementen.

Sail Amsterdam keert pas in 2025 terug

De editie van Sail Amsterdam in 2020 gaat definitief niet door. Met de door premier Rutte aangekondigde maatregelen is het volgens de organisatie onmogelijk om het evenement te organiseren.

‘Met pijn in het hart zijn we gedwongen deze beslissing te nemen, waarvan we overtuigd zijn dat dit de enige juiste is,’ schrijft Arie Jan de Waard, voorzitter van stichting Sail Amsterdam. De organisatie gaat samen met de gemeente aan de slag om Sail in 2025 ‘groots terug te laten keren’.

Zorgverzekeraars ondersteunen ziekenhuizen met voorschot

Veel ziekenhuizen verkeren in financiële nood. Er gaat veel geld naar coronapatiënten, terwijl er amper geld binnenkomt omdat de planbare zorg is uitgesteld. Woensdag maken Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) bekend dat zij daarvoor een ‘miljardendeal’ hebben gesloten.

Minister laat nieuwe corona-app ontwikkelen die wél veilig is

Minister De Jonge (Volksgezondheid) laat de komende vier weken een nieuwe corona-app ontwikkelen die wél helemaal veilig is, de privacy niet schaadt en vrij toegankelijk wordt qua broncode (open source). Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer.

D66 en CDA: steun voor student met vertraging door corona

Het kabinet moet studenten die vertraging oplopen door de coronamaatregelen te hulp schieten, vinden CDA en D66. Of bijvoorbeeld het collegegeld voor getroffen studenten naar beneden moet, de ov-studentenkaart moet worden verlengd of de aanvullende beurs verruimd, laten de regeringspartijen nog in het midden. Het kabinet moet onderzoeken en vervolgens doen wat nodig is, en daarbij is volgens hen niets op voorhand uitgesloten.

UvA schrapt introductieweek en opening academisch jaar

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft de introductieweek voor nieuwe studenten en de officiële opening van het academisch jaar geannuleerd vanwege de maatregelen tegen het nieuwe coronavirus.

Coronacrisis zorgt voor recorddaling consumentenvertrouwen

Het vertrouwen van Nederlandse consumenten is in april sterk verslechterd. Door het nieuwe coronavirus zijn huishoudens pessimistischer over het economisch klimaat en minder bereid tot kopen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De graadmeter van het statistiekbureau voor het consumentenvertrouwen kende tussen maart en april de sterkste daling ooit.

Waar in maart een stand van -2 werd gemeten, komt de graadmeter van april op -22 uit. Hoewel dit de sterkste daling ooit is, gaat het niet om de laagste stand. Die werd in 2013 bereikt met -41.

Fox Sports gaat snel in overleg met betrokkenen eredivisie

Fox Sports wacht nog even de formele bevestiging van de KNVB af dat de eredivisie echt niet meer wordt hervat. De sportzender gaat vervolgens in gesprek met alle betrokkenen over de gevolgen en de stappen voorwaarts, zo laat een woordvoerder weten.

Het stichtingsbestuur van de KNVB wil vrijdag de eredivisie officieel beëindigen, na een gesprek met alle profclubs en vertegenwoordigers van spelers en trainers. De nationale bond ziet geen andere mogelijkheid meer nu het kabinet niet wil dat er voor september nog wedstrijden in het betaalde voetbal worden gespeeld.

Grootste daling CO2-uitstoot verwacht sinds Tweede Wereldoorlog

Door de coronapandemie neemt de uitstoot van het schadelijke CO2 (kooldioxide) dit jaar wereldwijd af met 6 procent, verwacht de meteorologische organisatie van de Verenigde Naties (WMO). Het zou dan de grootste daling sinds de Tweede Wereldoorlog zijn.

Honderden coronabesmettingen in gehandicapteninstellingen

Het RIVM schat dat er meer dan 800 bewoners van gehandicapteninstellingen zijn besmet met het coronavirus. Ongeveer 150 van hen zijn overleden, meldt zorgminister Hugo de Jonge.

In 10 procent van de gehandicapteninstellingen is sprake van zeker één besmetting. Het gaat om zo’n 260 instellingen in totaal, laat de bewindsman aan de Tweede Kamer weten.

Peking verscherpt coronamaatregelen toch weer

Peking verscherpt de coronamaatregelen ondanks dat China naar eigen zeggen de uitbraak van het coronavirus onder controle heeft. Mensen die in de stad arriveren moeten niet alleen twee weken in zelfisolatie maar daarna ook nog een week in ‘huiselijke observatie’.

Het land maakt zich zorgen over de stroom reizigers vanuit het buitenland die besmet zijn met het virus. Het gaat bijna uitsluitend om Chinezen die in hun vaderland terugkeren. Voor buitenlanders is het land zo goed als op slot.

Het coronavirus wereldwijd

België
De afgelopen 24 uur zijn in België 266 coronapatiënten overleden, waardoor het aantal sterfgevallen naar 6262 is gestegen. “Ondanks de vele overlijdens is het goede nieuws dat de piek achter ons lijkt te liggen,” zei viroloog Steven Van Gucht op de dagelijkse persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum.

Hij wees erop dat veel meldingen uit de verpleeghuizen soms dagen tot een week later binnenkomen. Sinds 12 april neemt het aantal sterfgevallen feitelijk af.

Duitsland
Het dodental door de uitbraak van het coronavirus in Duitsland is opgelopen tot 5018. Bij 147.400 mensen is vastgesteld dat ze besmet zijn geraakt met het virus.

Beieren is momenteel de zwaarst getroffen deelstaat. Daar zijn 39.100 besmettingen vastgesteld en zeker 1443 patiënten overleden. Daarna volgen het aan Nederland grenzende Noordrijn-Westfalen (ruim 30.200 besmettingen en 964 doden) en Baden-Württemberg, waar 29.300 coronagevallen zijn vastgesteld en zeker 1103 patiënten zijn gestorven.

Italië
Het officiële dodental door de uitbraak van het coronavirus in Italië is de 25.000 voorbij. Wel zakte het aantal nieuwe sterfgevallen de afgelopen 24 uur onder de 500, melden de autoriteiten.

In het zwaar getroffen land zijn tot dusver 187.327 coronabesmettingen gemeld en 25.085 doden, 437 meer dan een dag eerder. Het aantal ernstig zieke mensen op de intensive care blijft ondertussen dalen: van 2471 op dinsdag naar 2384 op woensdag.

Polen
Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Polen heeft de 10.000 overschreden. Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Warschau zijn er nu in totaal 10.034 mensen positief getest.

In het land zijn 404 mensen aan de gevolgen van het virus overleden. Volgens de informatie worden momenteel meer dan 3500 patiënten met Covid-19 in ziekenhuizen behandeld.

Rusland
Het aantal besmettingen met het coronavirus in Rusland is het afgelopen etmaal opgelopen met 5236 gevallen. Volgens het Russisch crisiscentrum zijn er nu 57.999 besmettingen vastgesteld.

De stijging van het aantal besmettingen was iets kleiner dan de dag er voor. In de afgelopen 24 uur bezweken 50 mensen in Rusland aan een besmetting en dat was 1 dode minder dan dinsdag. Het totaalaantal doden komt daarmee op 513.

Spanje
De Spaanse regering wil de lockdownmaatregelen tegen het coronavirus in de tweede helft van mei gaan afbouwen. Dat zei premier Pedro Sanchez woensdag. De beperkingen zullen langzaam en geleidelijk worden versoepeld om de veiligheid te garanderen.

Het aantal sterfgevallen door het coronavirus in Spanje is het afgelopen etmaal met 435 toegenomen tot 21.717. De stijging was iets groter dan een dag eerder.

Verenigd Koninkrijk
Het aantal mensen dat in Britse ziekenhuizen is overleden aan de gevolgen van het coronavirus, is de 18.000 voorbij. Het dodental steeg de afgelopen 24 uur met 759 naar 18.100.

Het Verenigd Koninkrijk behoort wereldwijd tot de landen die het zwaarst zijn getroffen door de pandemie. De autoriteiten hebben bij ruim 133.000 mensen vastgesteld dat ze besmet zijn geraakt met het virus. Minister Matt Hancock (Volksgezondheid) zei in het parlement dat zijn land de ‘piek’ van de uitbraak heeft bereikt.

Verenigde Staten
Het totale dodental in de Verenigde Staten als gevolg van het coronavirus is dinsdag de 45.000 gepasseerd. Het aantal doden is in iets meer dan een week tijd verdubbeld. In totaal zijn nu meer dan 800.000 Amerikaanse besmettingsgevallen bekend, een toename van zo’n 23.000. Wel is er al enkele dagen sprake van een lichte terugloop in het aantal nieuwe gevallen. Op 4 april meldden de VS nog 35.392 nieuwe besmettingen.

In de Verenigde Staten zijn veel eerder dan tot nu toe bekend was mensen overleden die het coronavirus hadden opgelopen. De autoriteiten in Santa Clara (Californië) melden dat uit onderzoek is gebleken dat twee mensen die op 6 en 17 februari thuis stierven het virus hadden.

Die twee overleden personen zijn daarmee de eerste bekende slachtoffers van de pandemie in de VS, bericht The New York Times. De Amerikaanse autoriteiten stelden op 29 februari voor het eerst vast dat iemand was overleden aan het virus. Later bleek dat ook op 26 februari al besmette personen waren gestorven.

Meer over