PlusOverzicht

Dit was het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 10 april

Het aantal patiënten op de intensive care nam met 33 af en wereldwijd zijn er nu officieel 100.000 doden gemeld. Dit was het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 10 april, de dag dat het RIVM 115 nieuwe sterfgevallen meldde.

Het Parool
null Beeld Jakob Van Vliet
Beeld Jakob Van Vliet

Aantal patiënten op intensive care gedaald naar 1384

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gedaald naar 1384. Donderdag waren het er 1417, een daling van 33. Dat maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) vrijdag bekend.

RIVM: 115 nieuwe sterfgevallen, 225 nieuwe ziekenhuisopnames

De afgelopen 24 uur zijn in Nederland 115 meldingen gedaan van mensen die zijn overleden aan Covid-19. Er zijn 225 nieuwe coronagerelateerde ziekenhuisopnames bekend. Het dodental is minder hard gestegen dan donderdag, toen het RIVM 148 nieuwe doden meldde.

Inmiddels zijn er 23.097 coronabesmettingen bekend bij het RIVM, een toename van 1335 ten opzichte van donderdag. De werkelijke aantallen zijn hoger, omdat niet alle coronapatiënten worden getest.

In de regio Amsterdam-Amstelland zijn in de laatste 24 uur 74 mensen positief getest op het coronavirus. Drie personen zijn opgenomen in het ziekenhuis. Het totaal aantal coronabesmettingen komt daarmee op 1419 in de regio. In totaal zijn 461 personen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Wereldwijd 100.000 doden door coronavirus

Het wereldwijde dodental door de uitbraak van het coronavirus staat sinds vrijdag op zeker 100.000. Dat becijferde persbureau Reuters. Bij meer dan 1,6 miljoen mensen is vastgesteld dat ze het virus hebben opgelopen.

Zorgpersoneel niet getest bij verdenking corona: ‘Leidinggevenden doen heel moeilijk’

Het testen van zorgpersoneel op het coronavirus komt nog onvoldoende op gang. Ruim 60 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden geeft aan dat er niet actief getest wordt als er verdenkingen zijn van het virus bij zorgmedewerkers.

UWV: 1,3 miljard steun overgemaakt naar bedrijven

Het UWV heeft sinds maandag 1,3 miljard euro overgemaakt naar bedrijven die zich hebben aangemeld voor de maatregelen voor ondersteuning in de loonkosten. Het grootste deel daarvan – 1,1 miljard euro – zal in verband met Pasen na het weekend op hun rekening komen. De eerste 230 miljoen euro werd eerder deze week al overgemaakt aan 9000 bedrijven.

Corendonhotel Slotervaart noodhospitaal voor coronapatiënten

Amsterdam krijgt een coronahotel om de druk op de ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen te verlichten. Corendon City in Slotervaart wordt ingericht voor de opvang van patiënten die geen behandeling op de intensive care nodig hebben, maar te ziek zijn om thuis te herstellen.

Ook revalidatiecentrum Reade heeft een speciale afdeling opgericht voor Covid-19-patiënten die van de intensive care afkomen. Op de afdeling zijn op dit moment vijf mensen opgenomen.

CBS: 2000 meer sterfgevallen per week dan gemiddeld

Het aantal sterfgevallen neemt verder toe. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdagmiddag. ‘In de afgelopen weken valt de sterfte hoger uit dan gemiddeld voor deze periode.’ De stijging in het aantal overlijdens valt samen met het begin van de uitbraak van het coronavirus in Nederland.

Het CBS meldt voor de week van 23 tot en met 30 maart 4425 overleden personen. Dat zijn er ongeveer 2000 meer dan het weekgemiddelde van de eerste tien weken van 2020.

Veel Duitse dagjesmensen willen toch naar Nederland

De marechaussee heeft vrijdag in de loop van de ochtend bij overgangen aan de Nederlands-Duitse grens al vele Duitse dagjesmensen aangesproken en er bij hen op aangedrongen huiswaarts te keren. Velen gaven gehoor aan dat advies, zegt een woordvoerder, een enkeling was ‘eigenwijs’ of gaf aan ‘een essentiële reden’ te hebben voor een bezoek aan Nederland.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Erasmus MC is met test met bloedplasma gestart

Een patiënt met het coronavirus heeft bloedplasma van genezen mensen gekregen. In het plasma zitten mogelijk antistoffen, die zouden kunnen helpen bij het genezen. De toediening gebeurde woensdag, bevestigt het Erasmus MC in Rotterdam vrijdag. Of de antistoffen aanslaan, meldt het ziekenhuis niet. Het is het begin van het Rotterdamse experiment, waar ook andere ziekenhuizen zich bij hebben aangesloten.

Coronanieuws in de rest van de wereld

België
Het dodental in België als gevolg van het coronavirus is opgelopen tot 3019. Het afgelopen etmaal overleden 325 mensen.

Verenigd Koninkrijk
Het Verenigd Koninkrijk heeft het hoogste dagelijkse dodental gemeld sinds het begin van de coronacrisis. Er overleden in een dag tijd 980 patiënten, meldt minister van Volksgezondheid Matt Hancock.

Frankrijk
In Frankrijk zijn in een dag tijd 987 nieuwe doden gemeld als gevolg van het coronavirus. Dat zijn er minder dan donderdag. Het totaal aantal Franse sterfgevallen door corona staat nu op 13.197, aldus de autoriteiten. Onder de nieuwe doden is één kind jonger dan 10 jaar, dat op de intensive care lag. Voor zover bekend gaat het om het jongste coronaslachtoffer in Frankrijk.

Duitsland
Het aantal doden door het coronavirus in Duitsland is de afgelopen 24 uur opgelopen naar 2373, een toename van 266 in een dag.

Italië
Italië verlengt de landelijke lockdown tot 3 mei. Dat zei premier Giuseppe Conte, die ook bekendmaakte dat sommige beperkingen worden versoepeld. Zo kunnen sommige winkels volgende week de deuren weer openen.

Spanje
Het aantal doden door het nieuwe coronavirus in Spanje is gestegen tot 15.843. Dat zijn er 605 meer dan 24 uur eerder. Het aantal besmettingen is met ongeveer 5000 gestegen tot 157.022.

Turkije
Zeker 31 Turkse steden gaan zaterdag en zondag op slot vanwege het coronavirus, waaronder Ankara en Istanboel. Dat maakten de Turkse autoriteiten vrijdag bekend nadat het dodental door het virus in het land de duizend had gepasseerd.

Rusland
Het aantal coronabesmettingen in Rusland blijft steeds sterker toenemen. Het land meldde vrijdag dat er de afgelopen 24 uur 1786 gevallen waren bijgekomen. Voor de vierde achtereenvolgende dag was dat een recordaantal.

Jemen
In het door conflict verscheurde Jemen is voor het eerst vastgesteld dat iemand het coronavirus heeft. De patiënt verkeert volgens de autoriteiten in stabiele toestand en wordt verzorgd.

Verenigde Staten
Het totale aantal dodelijke slachtoffers in de VS bedraagt nu 16.478. Het aantal besmettingen in de VS nam ook fors toe en bedraagt nu ruim 460.000. Bijna een derde van alle gevallen is in de staat New York vastgesteld.

Brazilië
In Brazilië, het zwaarst door het coronavirus getroffen land van Zuid-Amerika, staat het totale dodenaantal nu op nu 941. Het aantal geregistreerde besmettingen steeg van 15.927 naar 17.857, terwijl van ongeveer 17.000 testen het resultaat nog niet bekend is.

Meer over