Dit was het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 7 april

Premier Rutte zei dat hij de kans ‘reëel’ acht dat de coronamaatregelen ook na 28 april van kracht blijven. Verder steeg het aantal ic-patiënten opnieuw slechts licht en kregen twee ‘coronaspugers’ forse straffen. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van dinsdag 7 april.

Het Parool
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) tijdens de persconferentie na het overleg van de Ministeriele Commissie Crisisbeheersing (MCCb) over het coronavirus. Beeld ANP
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) tijdens de persconferentie na het overleg van de Ministeriele Commissie Crisisbeheersing (MCCb) over het coronavirus.Beeld ANP

Lees het laatste nieuws rondom het coronavirus in ons liveblog.

Rutte zei tijdens persconferentie dat het ‘reëel is’ dat maatregelen na 28 april van kracht blijven

Het is zeker reëel dat de strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, na 28 april van kracht blijven. Dat zei Mark Rutte dinsdag tijdens de persconferentie na afloop van het overleg van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb). “Terug naar normaal zal hoe dan ook een zaak zijn van de lange adem,” zei de premier. Ook raadde hij iedereen met klem aan om Pasen thuis te vieren dit weekend.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) riep consumenten bovendien op om niet te wachten met de paasboodschappen tot vrijdag of zaterdag. Ook drukte de brancheorganisatie van de supermarkten mensen op het hart om vooral alleen te komen en er geen gezinsuitje van te maken. Volgens supermarkten vinden klanten dat nog het lastigste voorschrift om zich aan te houden.

“Vanwege het coronavirus willen we de traditionele drukte voor het paasweekend nu niet,” zegt een woordvoerder van het CBL. Volgens hem zijn de klantenstromen in supermarkten nu goed gespreid. “Mensen werken thuis en kiezen hun eigen momentje om naar de supermarkt te gaan. Het is belangrijk dat dit rond Pasen zo blijft gaan.”

Dat is in lijn met het advies van het Outbreak Management Team

Er moet worden gewacht met het versoepelen van anti-coronamaatregelen tot aan een aantal specifieke voorwaarden is voldaan. Dat adviseerde het zogenoemde Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM dinsdag aan het kabinet. De ‘transitiestrategie’, kan pas beginnen als aan vijf voorwaarden voldaan is. Die worden opgesomd in de brief met het advies die het ministerie van VWS heeft gekregen en waarover de NOS beschikt.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaf landen wereldwijd hetzelfde advies.“Het is vergelijkbaar met een situatie waarin je zelf ziek bent en te snel weer uit bed komt,” zei een woordvoerder van de WHO. “Dan riskeer je een terugval en complicaties.”

Het kabinet kondigde aan apps te willen gaan gebruiken

Ook aanwezig bij de persconferentie was minister Hugo de Jonge. Hij kondigde aan dat het kabinet het gebruik van apps overweegt. “In een volgende fase blijft testen cruciaal. We blijven inzetten op meer en meer testcapaciteit. Bij intensiever testbeleid hoort ook contactonderzoek, bijvoorbeeld via apps.” Er wordt gedacht aan twee concrete apps. Met de ene app kunnen de contacten worden getraceerd en met de andere app is makkelijk contact te onderhouden met een dokter. De waarborging van de privacy blijft volgens De Jonge wel voorop staan in het beleid.

Het aantal ic-patiënten steeg opnieuw slechts licht

Het aantal coronapatiënten op de intensivecareafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw slechts licht omhoog gegaan.

De afgelopen 24 uur is het totale aantal Nederlandse ic-patiënten met 15 gestegen naar 1424, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend. Maandag kwamen er per saldo 24 ic-patiënten bij.

Als het nodig is, kunnen er honderd Nederlandse coronapatiënten naar Duitse ic

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen kan 107 Nederlandse coronapatiënten opnemen op verschillende ic’s. De in totaal 68 ziekenhuizen hebben dat laten weten na een verzoek om hulp door minister Martin van Rijn van Medische Zorg, meldt de Duitse krant NRZ. In Nederland zijn er 7 ic-bedden op 100.000 inwoners, in Duitsland is dat aantal 34 op 100.000.

Er werden 234 nieuwe sterfgevallen geteld en 292 nieuwe ziekenhuisopnames

De afgelopen 24 uur zijn er in Nederland 234 meldingen gedaan van mensen die zijn overleden aan het nieuwe coronavirus. Daarnaast zijn er 292 ziekenhuisopnames gemeld. Lees hier het hele artikel, met uitleg over de plotse stijging.

Twee gedetineerden detentiecentrum Schiphol zijn besmet

Twee gedetineerden in detentiecentrum Schiphol zijn besmet met het coronavirus. Zij zijn afgezonderd van de medegedetineerden. In de inrichting leefden al langer grote zorgen, omdat een arts van de medische staf eind maart besmet bleek.

Twee mannen kregen forse straffen voor dreigen van besmetten politieagenten

De politierechter veroordeelt twee mannen tot respectievelijk vier maanden en zes weken cel voor (onder meer) het dreigen Amsterdamse agenten met corona te besmetten. Dat ziet de rechter als ‘bedreiging met zware mishandeling’.

Ondertussen zet de KNVB vol in op doorvoetballen

De KNVB peinst er niet over om de competitie vroegtijdig stop te zetten. De voetbalbond zet vol in op doorvoetballen, zo is dinsdag in conference calls besproken met de clubs in de eredivisie en Keuken Kampioen Divisie.

Economen van ING voorspellen een gigantische krimp van de economie

De Nederlandse economie zal vanwege de impact van de coronacrisis dit jaar waarschijnlijk met wel 8 procent krimpen. Dat meldt ING in een nieuwe raming. In het tweede kwartaal vertoont de economie naar verwachting een neergang van dik 16 procent.

Van de lange lijst landen en economische machtsblokken die ING benoemt, wordt de open Nederlandse economie relatief hard geraakt. Ook andere Europese landen zullen het dit jaar moeten doen met krimp, maar de impact van de crisis op bijvoorbeeld België (min 4,5 procent), Duitsland (min 4,2 procent) en Frankrijk (min 4,5 procent) is relatief gezien minder.

In dit stuk beantwoordden we dinsdag tien financiële vragen over het coronavirus.

De overheidswebsite voor gestrande reizigers wordt uit de lucht gehaald

De speciale website van het ministerie van Buitenlandse Zaken waar gestrande Nederlandse reizigers zich kunnen melden, wordt woensdag aan het eind van de middag gesloten. Er komen nog maar ‘heel weinig meldingen’ binnen, aldus minister Stef Blok.

Hotels die zelf deuren sluiten draaien op voor de kosten van de annulering

Een domper voor Nederlandse hotels en b&b’s: als die er zelf voor hebben gekozen vanwege de coronacrisis de deuren te sluiten, dan moeten ze van toezichthouder ACM geld terugbetalen aan klanten die een overnachting geboekt hebben. Boekingssites mogen daarentegen geen boeking kosteloos annuleren van hotels die nog open zijn.

Huiseigenaars worden dan weer wel ontzien

Huiseigenaren die vanwege de coronacrisis hun hypotheek even niet kunnen betalen, hoeven niet bang te zijn dat ze hun woning kwijtraken. In ieder geval tot 1 juli gaan huizen in Nederland niet in de gedwongen verkoop.

Dat heeft het kabinet afgesproken met hypotheekverstrekkers, banken en verzekeraars. Ook is besloten dat elke huiseigenaar met financiële problemen in aanmerking komt voor uitstel van betaling. De woningbezitter moet daarvoor zelf contact opnemen met de hypotheekverstrekker of bank. In overleg wordt dan bekeken wat mogelijk is.

Meer huizennieuws: er is op dit moment nog geen sprake van een verkoopcrisis

De coronacrisis heeft in de eerste weken nog niet geleid tot een huizencrisis. Het aantal woningverkopen is zelfs toegenomen, zeggen makelaars. Maar, waarschuwt ABN Amro, op de lange termijn zal corona wel degelijk een einde maken aan de hausse op de huizenmarkt.

En waar moet je eigenlijk op letten als je nu juist van plan was om een huis te gaan kopen? Dat leggen we in dit stuk uit.

Boris Johnson ligt nog steeds in het ziekenhuis, maar zijn toestand is ‘stabiel’

De Britse premier Boris Johnson had al een week last van gezondheidsklachten, voordat hij zondagavond werd opgenomen in het ziekenhuis. Een dag later werd hij in de avond overgeplaatst naar de intensive care. De toestand van de 55-jarige Britse premier is ‘stabiel’, zo meldde een woordvoerder van Downing Street dinsdag, en ook heeft hij geen longontsteking. “Hij ontvangt de standaard zuurstofbehandeling en kan zelfstandig ademen.”

Frankrijk evacueert zieken met treinen, vliegtuigen en marineschepen

In Frankrijk worden coronapatiënten uit regio’s met volle ziekenhuizen geëvacueerd naar gebieden waar nog plek is. Dat gaat met vliegtuigen, ambulances, helikopters en marineschepen. En met treinen. Frankrijk zet sinds eind maart op grote schaal ‘medische treinen’ in. Het zijn hogesnelheidstreinen die zijn ingericht als een ziekenhuis, als een intensive care.

Coronanieuws wereldwijd

België
België meldt 162 nieuwe sterfgevallen en 314 ziekenhuisopnames. De grote toename in aantal doden de afgelopen 24 uur wordt mogelijk veroorzaakt door nieuwe telmethodiek. Daarnaast zijn er nog eens 241 extra doden geteld in bejaardentehuizen. Dat aantal wordt pas sinds dinsdag meegenomen in de officiële cijfers

Er werden 1380 nieuwe besmettingen vastgesteld, aldus de Belgische autoriteiten. 6012 patiënten liggen in het ziekenhuis, waarvan 1260 op de ic-afdelingen. In totaal zijn er nu 22.194 besmettingen met het coronavirus vastgesteld in België.

Duitsland
Het aantal doden in Duitsland stond dinsdagavond op zeker 1815, een toename van 240 in een dag. Dat meldde het persbureau DPA op basis van een verwerking van gegevens van de Duitse deelstaten.

Het aantal vastgestelde besmettingen steeg van 98.700 maandagavond naar 103.036 dinsdagavond rond hetzelfde tijdstip. De cijfers van DPA zijn steeds hoger dan de officiële van het Robert Koch Institut, de Duitse tegenhanger van het RIVM.

Frankrijk
Het aantal doden door het coronavirus in Frankrijk is tot boven de 10.000 gestegen. Het gaat om slachtoffers in ziekenhuizen en verzorgingshuizen.

De afgelopen 24 uur steeg het aantal sterfgevallen met 1417 naar 10.328, meldde het hoofd van de Franse publieke gezondheidsautoriteit. Frankrijk is na Italië, de VS en Spanje het vierde land waar meer dan 10.000 mensen stierven door het virus.

Spanje
Het aantal mensen dat in Spanje in een etmaal is overleden aan het nieuwe coronavirus, is dinsdag weer hoger uitgevallen. De autoriteiten zeggen dat in 24 uur tijd melding is gemaakt van de dood van 743 patiënten. Spanje heeft na Italië het hoogste dodental ter wereld gemeld. Er stierven in totaal 13.798 mensen aan het virus.

China
In China is sinds januari voor het eerst niemand overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat heeft de Nationale Gezondheidscommissie dinsdag bekendgemaakt. Wel zijn er de afgelopen 24 uur 32 nieuwe gevallen van besmetting met het longvirus geregistreerd in het land. Alle geïnfecteerden raakten volgens de autoriteiten in het buitenland besmet.

Nog eens 30 Chinezen zijn drager van het virus, maar vertonen geen ziekteverschijnselen. Daarmee komt het totaal van dit soort gevallen uit op 1033.

Japan
De Japanse premier Shinzo Abe heeft dinsdag de noodtoestand uitgeroepen in Tokio en zes andere delen van het land na een recente toename van het aantal bevestigde gevallen van het coronavirus in de metropool. De noodtoestand geldt voor een maand.

Coronavirus-besmettingen in Tokio zijn meer dan verdubbeld tot ongeveer 1200 in de afgelopen week, met meer dan 80 nieuwe op dinsdag. Landelijk is het aantal gevallen voorbij de 4000 gestegen. Het land telde op maandag 93 doden.

Rusland
Rusland maakt voor het eerst melding van ruim 1000 nieuwe coronagevallen. Volgens de officiële cijfers is bij 7497 mensen besmetting met het virus vastgesteld. Zeker 58 patiënten met het virus overleden. Het aantal nieuwe infecties steeg in 24 uur tijd met 1154. De meeste coronagevallen werden in hoofdstad Moskou vastgesteld.

Verenigde Staten
In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur meer dan 1150 mensen overleden aan het coronavirus. Een dag eerder kwamen zeker 1200 mensen om. Afgelopen zaterdag werd nog een record gevestigd, toen stierven 1480 mensen aan het longvirus.

Het Amerikaanse dodental als gevolg van het virus bedraagt door de nieuwe cijfers 10.783. Bij minstens 366.000 inwoners is besmetting met het coronavirus vastgesteld, dat zijn er ruim 30.000 meer dan zondag.

De staat New York had de afgelopen 24 uur met 731 nieuwe sterfgevallen, het hoogste aantal tot nu toe sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus daar. Gouverneur Andrew Cuomo verklaarde dat in de aantallen ziekenhuisopnames een piek lijkt te zijn bereikt.

In de zwaar getroffen staat New York zijn tot nu toe 5489 mensen aan de gevolgen van het virus bezweken. Het aantal vastgestelde besmettingen ligt op ruim 138.000.

Meer over