PlusOverzicht

Dit is het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 14 april

Grote financiële problemen voor de gemeente Amsterdam; linkse partijen roepen op de huur in Nederland te bevriezen; Europa komt langzaam weer op gang. In de loop van de dag houden wij hier het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 14 april bij.

Het Parool
Graffiti in New York. Beeld AFP
Graffiti in New York.Beeld AFP

Lees het laatste nieuws rondom het coronavirus in ons liveblog.

RIVM: 122 nieuwe sterfgevallen, 210 nieuwe ziekenhuisopnames

De afgelopen 24 uur zijn in Nederland 122 meldingen gedaan van mensen die zijn overleden aan Covid-19. Ook zijn 210 nieuwe coronagerelateerde ziekenhuisopnames gemeld.

Zowel het aantal sterfgevallen als het aantal ziekenhuisopnames neemt daarmee toe. Het aantal nieuwe doden is namelijk hoger dan maandag, toen het RIVM 86 nieuwe doden meldde. Ook het aantal ziekenhuisopnames is gestegen ten opzichte van een dag eerder. Maandag meldde het RIVM 147 nieuwe opnames.

Het aantal patiënten op intensive care daalt met 35 naar 1303

Van de Nederlandse coronapatiënten op de ic liggen er 1248 in Nederland. Dat zijn er 35 minder dan maandag (1283). 55 patiënten liggen in Duitsland, evenveel als maandag. De afgelopen 24 uur hoefden slechts negen mensen te worden verplaatst tussen de regio’s. Het aantal mensen op ic’s is in het paasweekeinde opgeteld met 88 gedaald.

8000 zorgmedewerkers besmet met coronavirus

Van de 27.419 mensen die in Nederland positief getest zijn op het coronavirus, werkt 28 procent in de zorg. Omgerekend zijn dat ongeveer 8000 mensen. De helft van hen is jonger dan 44 jaar, 81 procent is vrouw. Onbekend is in welk deel van de zorg besmettingen vooral voorkomen. Het is mogelijk dat de medewerkers buiten hun werk zijn besmet.

Studie Harvard: nog lockdowns nodig tot in 2022

Om het coronavirus het hoofd te bieden en overbelasting van de intensive cares te voorkomen, zullen we tot 2022 drie tot vier keer per jaar in lockdown moeten. Dat schrijft een onderzoeksgroep onder leiding van Harvard-hoogleraar epidemiologie Marc Lipsitch, dat dinsdagavond een nieuwe modelstudie publiceerde in Science. Bij het niet herhalen van maatregelen zoals social distancing zouden er niet genoeg bedden op de intensive care beschikbaar zijn.

De Raad van Europa en UNHCR ondersteunen lidstaten in het betrekken van vluchtelingen met een medische achtergrond

De Raad van Europa en UNHCR moedigen Europese landen aan gebruik te maken van de ondersteuning die vluchtelingen kunnen bieden aan de nationale gezondheidszorg tijdens de coronacrisis.

“In de afgelopen weken hebben verschillende Europese landen een beroep gedaan op vluchtelingen met een medische achtergrond om mee te helpen in de strijd tegen het coronavirus. We staan ​​volledig achter dergelijke initiatieven en hopen dat ze verder kunnen worden uitgebreid, zowel binnen Europa als daarbuiten,” zegt Filippo Grandi, de Hoge Commissaris van de VN-Vluchtelingenorganisatie.

Brussel bepleit coördinatie versoepeling voor coronamaatregelen

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen presenteert woensdag een ‘routekaart’ om het geleidelijk afbouwen van de coronamaatregelen in de EU te coördineren. Het plan moet voorkomen dat er ongewenste situaties ontstaan bij vooral buurlanden doordat in het ene land bijvoorbeeld wel de horeca open mag en in het ander nog niet.

Grote financiële problemen gemeente Amsterdam door coronacrisis

De coronacrisis veroorzaakt grote financiële problemen voor de gemeente Amsterdam. Alleen al in 2020 loopt de stad minimaal 270 miljoen euro aan inkomsten mis. De uitgaven aan de bijstand zullen flink stijgen. Zware bezuinigingen in de komende jaren zijn onvermijdelijk.

Op verzoek van Het Parool heeft een panel van vijf deskundigen zich verdiept in de Amsterdamse begroting voor 2020. Uit het gemiddelde van hun inschattingen komt naar voren dat de gemeente zeker 270 miljoen euro inkomsten zal mislopen dit jaar. Lees hier een analyse.

212 boetes in Amsterdam-Amstelland uitgedeeld in paasweekend voor overtreden maatregelen

Handhavers en politieagenten in de regio Amsterdam-Amstelland hebben in het paasweekend 212 boetes uitgedeeld aan mensen die zich niet hebben gehouden aan de coronamaatregelen. Naast de ruim tweehonderd boetes zijn volgens de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland ook veel waarschuwingen uitgedeeld.

Linkse partijen: ‘Bevries alle huren tijdens coronacrisis’

GroenLinks, SP en PvdA roepen het kabinet op om alle huren in Nederland tijdens de coronacrisis te bevriezen. Ook willen ze dat het kabinet meer uit de kast trekt om te voorkomen dat huurders in geldnood uit huis worden gezet.

Burgemeesters grote steden willen toegang tot Europese fondsen

De burgemeesters van Amsterdam, Milaan, Parijs en Barcelona willen direct toegang tot de Europese fondsen voor bestrijding van corona. Dit schrijven ze in een gezamenlijke brief.

De brief, die gericht is aan Europese instellingen, is ondertekend door de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en haar collega’s Ada Colau (Barcelona), Anne Hidalgo (Parijs) en Giuseppe Sala (Milaan). Ze roepen Europa op om lessen te leren uit de financiële crisis die begon in 2008, toen overal ter wereld banken omvielen.

G7-landen eens over schuldenverlichting voor arme landen

De G7-landen zijn het onderling eens over schuldenverlichting voor de armste landen in de wereld vanwege de wereldwijde coronacrisis. Het gaat daarbij om officiële schuldbetalingen tussen landen. Arme landen komen in aanmerking als zij aan het financieringsinfuus van de Wereldbank liggen, of daarvoor in aanmerking komen.

Wel willen de G7-landen dat eerst China, de overige G20-Landen en de zogenoemde Club van Parijs instemmen. Die laatste is de groep landen die het meeste geld uitleent.

Voorzichtig komt Europa weer op gang

Stap voor stap worden in een aantal Europese landen de coronamaatregelen versoepeld, waaronder in Spanje en Italië. Wereldgezondheidsorganisatie WHO hamert erop de maatregelen niet te snel af te bouwen. Een overzicht van de situatie in de verschillende Europese landen.

‘Tour in augustus, Vuelta in september’

Volgens de Spaanse sportkrant Marca wordt de Tour de France mogelijk verreden van 2 tot en met 25 augustus. In dat geval zou de Ronde van Spanje, die dit jaar in Utrecht begint, verschuiven naar september. De Giro d’Italia is dan in oktober aan de beurt. De Rondes zouden ‘gewoon’ drie weken moeten duren.

Door de nieuwe maatregelen van de Franse president Emmanuel Macron is het niet langer mogelijk dat de Tour op 27 juni in Nice begint. Tot half juli zijn er in Frankrijk vanwege het coronavirus geen grote publieksevenementen.

Ruim 85.000 aanvragen bij UWV voor loonkostenregeling

Ruim 85.000 bedrijven hebben een aanvraag gedaan voor een compensatie van de loonkosten in verband met de coronacrisis. Sinds maandag 6 april kunnen bedrijven een aanvraag indienen bij het UWV. Op de dag dat het loket opende stroomden er gelijk tienduizenden aanvragen binnen. Een dag later stond de teller al op 50.000 aanvragen. Via de noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW) kunnen bedrijven tot 90 procent van hun loonkosten terugkrijgen, afhankelijk van hun omzetdaling.

Fonds voor de Kunst opent coronaloket

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) opent een ‘Snelloket’ voor kunstprojecten die reageren op of een direct gevolg zijn van de coronacrisis.

Vanaf dinsdag is het AFK Snelloket geopend. Zowel professionele kunstenaars als amateurkunstenorganisaties die buiten de structurele subsidie van het gemeentelijke Kunstenplan vallen, kunnen aanvragen doen voor kunstprojecten die reflecteren op de coronacrisis en projecten die online publiek bereiken nu kunstinstellingen gesloten zijn.

Economen: Europese economie krimpt meer dan 10 procent

De economie in Europa krimpt door het nieuwe coronavirus in de eerste helft van dit jaar met meer dan 10 procent. Dat komt naar voren uit een maandelijkse enquête door persbureau Bloomberg onder economen. De krimp zal vooral in het tweede kwartaal worden gevoeld.

Ook op jaarbasis zal de Europese economie door de coronacrisis krimpen. Zelfs als het verwachte herstel zich daarna in de loop van het jaar aandient, zal nog sprake zijn van zo’n 5 procent krimp. De Duitse economie wordt 7,6 procent kleiner, Italië verliest 8,8 procent en de economie van Spanje krimpt met 10 procent. Het Verenigd Koninkrijk krijgt volgens de ondervraagden met maar liefst 12 procent krimp te maken.

Amsterdams kunstwerk Super Nurse gaat de wereld over

De Amsterdamse straatkunstenaar Fake maakte een kunstwerk van een verpleegster als Superwoman op de NDSM-werf in Noord. Het werk slaat aan: ‘Super Nurse’ wordt zelfs groot geprojecteerd op de muren van een New Yorks ziekenhuis.

Het coronanieuws wereldwijd

Wereldwijd zijn meer dan 2 miljoen mensen positief getest op het coronavirus. Dat meldt de Johns Hopkins University uit Baltimore in de Verenigde Staten. Binnen twee weken zijn er wereldwijd een miljoen besmettingen bijgekomen. Het dodental is in die periode ook ruim verdubbeld van 50.000 tot 119.000.

Australië

De lockdown in Australië gaat zeker nog een aantal weken duren. Dat heeft premier Scott Morrison dinsdag gezegd. De roep om het versoepelen van de maatregelen wordt in Australië steeds luider, omdat het nieuwe aantal besmettingen er al weken laag is. De afgelopen dagen zijn er 63 nieuwe besmettingen bijgekomen, waarmee het totale aantal komt op 6366.

België
De afgelopen 24 uur zijn 90 coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen overleden terwijl 171 mensen in verpleeghuizen zijn gestorven. Er werden het afgelopen etmaal 242 zieken opgenomen en 161 patiënten ontslagen uit de ziekenhuizen. “Het virus wordt moe,” zei viroloog Steven Van Gucht op de dagelijkse persconferentie over de stand van zaken in het land.

De cijfers ontwikkelen zich volgens Van Gucht gunstig. In de ziekenhuizen liggen nog 5536 patiënten, onder wie 1223 op de intensivecareafdelingen.

Frankrijk
Frankrijk heeft een recordaantal coronadoden op een dag gemeld. Het afgelopen etmaal werden 762 sterfgevallen genoteerd. Het vorige dieptepunt was op 6 april met 605 geregistreerde slachtoffers.

Aan het coronavirus zijn in Frankrijk sinds begin maart ruim 15.700 mensen bezweken, waarvan bijna 5500 in verpleeghuizen. De gemiddelde leeftijd van de overledenen is 81 jaar.

India
De lockdown in India wordt verlengd. De crisismaatregelen in het land met 1,3 miljard inwoners zouden dinsdag om middernacht verlopen, maar blijven nu tot 3 mei van kracht. India heeft bij ruim 10.000 mensen vastgesteld dat ze besmet zijn met het coronavirus. Zeker 358 patiënten zijn overleden.

Polen
Polen gaat vanaf 19 april lockdownmaatregelen versoepelen. Er worden waarschijnlijk eerst beperkingen opgeheven waar winkels nu mee te maken hebben, maakte de regering bekend. De Poolse autoriteiten hebben tot dusver bij bijna 7000 mensen vastgesteld dat ze besmet zijn met het coronavirus. Zeker 245 patiënten zijn overleden.

Rusland
Het aantal coronagevallen in Rusland blijft sterk toenemen. De autoriteiten meldden dinsdag een recordaantal van 2774 nieuwe gevallen waarmee het totaal nu boven de 20.000 uitstijgt. Het aantal mensen dat aan de besmetting is bezweken steeg de afgelopen 24 uur met 22 naar 170.

Spanje
De Spaanse autoriteiten hebben dinsdag melding gemaakt van het laagste aantal nieuwe coronabesmettingen sinds 18 maart. Wel overleden weer honderden patiënten. Het dodental door de virusuitbraak is daarmee de 18.000 voorbij.

In het Zuid-Europese land is inmiddels bij 172.541 mensen vastgesteld dat ze het virus hebben opgelopen: 3045 meer dan een dag eerder. Het dodental steeg met 567 naar 18.056, een grotere stijging dan op maandag. Toen was de dood van 517 patiënten gemeld.

Taiwan
Taiwan had dinsdag voor het eerst in ruim een maand geen nieuwe coronagevallen te melden. De maatregelen die het land nam al snel na de uitbraak van het virus in het Chinese Wuhan lijken daarmee te werken.

Verenigde Staten
Het totale dodental in de Verenigde Staten als gevolg van het coronavirus is dinsdag de 25.000 gepasseerd. Het aantal doden is in een week tijd verdubbeld. Verder zijn nu in totaal zo’n 600.000 Amerikaanse besmettingsgevallen bekend. De VS zijn het zwaarst getroffen land ter wereld, qua besmettingen én doden.

Toch lijkt het virus in de VS langzaamaan af te zwakken. De toename van het aantal doden steeg deze week met ongeveer 7 procent per dag, terwijl dat vorige week nog 14 procent was en in maart zelfs 30.

Meer over