Plus

Directeur Europese grenswacht weg na beschuldigingen van pushbacks

Na jarenlange beschuldigingen van de slechte behandeling van migranten is de directeur van de Europese grens- en kustwacht Frontex, Fabrice Leggeri, opgestapt.

ANP en Het Parool
Eind 2020 al riepen Europarlementariërs op tot Leggeri’s vertrek, nadat mediaberichten over de betrokkenheid van Frontex bij pushbacks zich opstapelden. Beeld REUTERS
Eind 2020 al riepen Europarlementariërs op tot Leggeri’s vertrek, nadat mediaberichten over de betrokkenheid van Frontex bij pushbacks zich opstapelden.Beeld REUTERS

Frontex ligt onder vuur door onthullingen over het illegaal terugduwen (pushbacks) van bootjes met asielzoekers op de Middellandse Zee en de manier waarop de Franse directeur met de beschuldigingen omging. Hij ontkende misstanden en greep niet in.

De 54-jarige Leggeri diende donderdag zijn ontslag in. Het mandaat van Frontex is na zijn aantreden in 2015 ‘stilletjes maar feitelijk veranderd’, schrijft hij in zijn ontslagbrief. De raad van bestuur stemde vrijdag met het vertrek van Leggeri in. Hij ontkomt aan een tuchtzaak die hem boven het hoofd zou hangen, melden onder meer de Franse krant Le Figaro en het Britse The Guardian.

Naar Frontex en Leggeri liepen verschillende onderzoeken, onder meer van de EU-fraudedienst Olaf en van de Europese Ombudsman. Uit een samenvatting van de rapportage van Olaf bleek volgens een Duitse Europarlementariër dat de leiding van Frontex op de hoogte was van mensenrechtenschendingen en deze opzettelijk verzweeg voor de buitenwereld. Leggeri was sinds 2015 directeur van de organisatie.

Eind 2020 al riepen Europarlementariërs op tot Leggeri’s vertrek, nadat mediaberichten over de betrokkenheid van Frontex bij pushbacks zich opstapelden. Personeel zou meermaals hebben weggekeken bij of zelfs een aandeel hebben gehad in het terugduwen van bootjes vol asielzoekers op zee tussen Griekenland en Turkije.

Gemaskerde politiemensen

Internationale media, waaronder het Nederlandse Pointer en Lighthouse Reports, toonden eind vorig jaar ook beelden van pushbacks van vluchtelingen in Kroatië die in busjes door gemaskerde politiemensen naar de grens werden gereden en naar Bosnië en Herzegovina gejaagd. De autoriteiten van Kroatië zeggen de misstanden te hebben aangepakt.

Vorig jaar verscheen ook een rapport van het Europese parlement over de praktijken. ‘Verschillende betrouwbare partijen hebben stelselmatig melding gemaakt van de schendingen van fundamentele rechten bij de grens van een aantal lidstaten, maar Frontex heeft deze berichten over het algemeen genegeerd,’ aldus het rapport. ‘Het agentschap kwam ook niet met een adequate reactie op interne observaties van waarschijnlijke schendingen van fundamentele rechten.’

Volgens Birgit Sippel, woordvoerder van de socialisten en sociaaldemocraten in het Europees Parlement, had Leggeri al veel eerder moeten opstappen vanwege de talloze beschuldigingen van de afgelopen jaren.

(Reuters, ANP)

Meer over