PlusNieuws

Digitaal is de oorlog met Oekraïne al begonnen

Meer en meer tekenen wijzen erop dat een militaire confrontatie in Oekraïne nadert. Kiev werd woensdag opnieuw getroffen door cyberaanvallen, terwijl de opbouw van de Russische troepenmacht langs de grenzen doorgaat.

Bob van Huet
Een Oekraïense officier bekijkt zijn telefoon in de trein in Kiev. Beeld AP
Een Oekraïense officier bekijkt zijn telefoon in de trein in Kiev.Beeld AP

Diverse Oekraïense overheidssites waren woensdag niet te bereiken. Die van de regering, het parlement en het ministerie van Buitenlandse Zaken lagen eruit door massale DDoS-aanvallen. Volgens Oekraïne zat Rusland achter de aanvallen. Rusland ontkent dat steevast.

Nederland heeft Oekraïne hulp aangeboden in de digitale oorlog. Op de beelden van het Amerikaanse commerciële ruimtetechnologiebedrijf is ondertussen goed zichtbaar dat zwaar Russisch materieel in zowel Rusland als Belarus de laatste dagen dichter naar de grens met Oekraïne is geschoven. Daar blijken ook nieuwe veldhospitalen en schuilplekken te zijn opgetrokken.

Meer beschietingen

De data van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die de situatie in het grensgebied dagelijks monitort namens circa 55 landen in Europa, Centraal-Azië en Noord-Amerika, registreert tegelijk meer beschietingen langs de grens. Dinsdag werden 1927 overtredingen geconstateerd van het staakt-het-vuren - dat formeel nog steeds geldt tussen Oekraïne en de separatisten in Loehansk en Donetsk. Daags ervoor waren dat ruim duizend overtredingen minder. Verreweg de meeste overtredingen zijn mortier- of kanonvuur over en weer.

Oekraïne is beducht voor een grote Russische aanval. President Poetin heeft de twee separatistische gebieden in het oosten van Oekraïne erkend en troepen daarheen gestuurd. De vrees is dat de Russen daarmee geen genoegen zullen nemen.

Passend bij de toenemende dreiging: het Russische staatspersbureau Tass meldde dat de evacuatie van Russische diplomaten uit Oekraïne was begonnen. Eerder waren westerse diplomaten al tijdelijk verplaatst naar de westelijk gelegen stad Lviv. De regering in Kiev riep Oekraïners op om Rusland direct te verlaten. Ook werd afgeraden nog daarheen te reizen, omdat men bij acute problemen nu mogelijk geen bijstand meer kon bieden.

De Oekraïense president Zelenski besloot (nog) niet tot een algemene mobilisatie van 900.000 reservisten. Wel wordt het Oekraïense leger (200.000 man) vanaf nu versterkt met ‘rekruten met vaardigheden’, met name monteurs. Oekraïners in de leeftijd tussen 18 en 60 jaar kunnen worden opgeroepen voor dienst in specifieke eenheden. Ondanks de zorgwekkende troepenopbouw langs de grenzen klinkt er vastberadenheid uit de rangen van de Oekraiëners. “Zij komen met dienstplichtigen die niet gemotiveerd zijn, wij vechten tot het einde om ons land te verdedigen,” aldus een Oekraïense soldaat op de BBC.

Propagandaoorlog

Ondertussen gaat ook de propagandaoorlog tussen Rusland en het Westen stug door. Volgens een stuk in de Amerikaanse krant The Washington Post zou de Amerikaanse regering aanwijzingen hebben dat er in kringen rondom Vladimir Poetin twijfels groeien over diens aanpak. Gepensioneerde generaals zouden aanzienlijke verliezen vrezen als daadwerkelijk een groot offensief tegen het buurland wordt ontketend, weten insiders. In recente peilingen zou ook de Russische bevolking verdeeld zijn. De helft zou militair ingrijpen gerechtvaardigd vinden als daarmee wordt voorkomen dat Oekraïne lid wordt van de Navo. Maar 25 procent is tegen een aanval, 25 procent is onzeker wat de beste optie is.

De Britse premier Boris Johnson heeft het Britse commissariaat van de media woensdag opgedragen de zender RT (voorheen Russia Today) door te lichten. Volgens Johnson brengt de zender nepnieuws als een ‘persoonlijk propaganda-instrument van Vladimir Poetin’. Die laatste kwam maandag met ongefundeerde berichten over een vermeende genocide door de Oekraïners in de separatistengebieden.

Meer over