Deze herdenking wordt voor de VS een stuk beladener dan de vorige

Het is zaterdag 20 jaar geleden dat de wereld werd opgeschrikt door de aanslagen op de Twin Towers in New York en het Pentagon even buiten de Amerikaanse hoofdstad Washington. En hoewel de verantwoordelijken zijn gepakt of gedood, wordt het toch een bijzondere herdenking.

Het Parool
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Op 11 september 2001 om omstreeks 15.00 uur Nederlandse tijd boorden twee gekaapte passagiersvliegtuigen zich kort na elkaar in de Twin Towers, het gebouw van het World Trade Center in New York. Een ander gekaapt toestel vloog in op het Pentagon nabij Washington. Een vierde gekaapt vliegtuig stortte voortijdig neer in de buurt van Shanksville in Pennsylvania.

In de Verenigde Staten wordt op grote schaal stilgestaan bij dit nationale trauma, waarbij bijna drieduizend mensen om het leven zijn gekomen. President Joe Biden en zijn vrouw gaan naar alle drie de plekken, net als zijn voorganger Barack Obama tien jaar geleden.

De herdenkingen komen op een gevoelig moment. De aanslagen van 11 september 2001 waren reden voor de Verenigde Staten en hun bondgenoten om dat jaar Afghanistan binnen te vallen. De Taliban die toen in Afghanistan ook al aan de macht waren, boden destijds onderdak aan Al Qaida, de islamistische terreurgroep van Osama bin Laden die de aanslagen had opgeëist.

De Taliban werden snel verslagen, maar verdwenen niet. Na langdurige onderhandelingen sloten de Taliban en de VS vorig jaar een akkoord over het vertrek van de VS en zijn bondgenoten uit Afghanistan. Tijdens de terugtrekking van de VS en zijn bondgenoten wisten de Taliban in korte tijd het land te heroveren. Eind augustus werd de terugtrekking afgerond, maar dat ging uiterst chaotisch. De VS zag zich net als zijn bondgenoten gedwongen burgers achter te laten en tijdens de evacuatie van Kabul kwamen 13 Amerikaanse militairen om bij een aanslag.

Of het hoofdstuk Afghanistan voor het Amerikaanse leger echt is afgesloten, valt nog te bezien. Volgens het Pentagon is het niet uitgesloten dat de VS weer moeten ingrijpen om ervoor te zorgen dat Al Qaida er niet opnieuw voet aan de grond krijgt. Het maakt de herdenking dit jaar nog beladener dan voorgaande jaren.

Meer over