PlusAchtergrond

Denemarken zet versoepeling coronamaatregelen door

Alle Europese experts kijken met argusogen naar Denemarken. Dat versoepelde als eerste de lockdown. Het land kon dinsdag goed nieuws melden: de besmettingsgraad daalt er weer.

Een winkel in Kopenhagen bereid zich voor op de versoepeling van de lockdown. Beeld Liselotte Sabroe/EPA
Een winkel in Kopenhagen bereid zich voor op de versoepeling van de lockdown.Beeld Liselotte Sabroe/EPA

De (basis)scholen zijn in Denemarken bijna een maand open. Kappers, rijscholen en rechtbanken zijn sinds drie weken aan het werk. Als de versoepeling van de lockdown in het ‘voorbeeldland’ had geleid tot een een nieuwe coronapiek van besmettingen en ziekenhuisopnames, dan was dat nu zichtbaar geweest.

Dat is niet het geval. De Denen hielden wel even hun hart vast. Anderhalve week geleden kroop de besmettingsgraad, de inmiddels beruchte reproductiegraad Ro, weer naar de 1: het cijfer waarboven een coronapatiënt meer dan één persoon aansteekt en de epidemie kan groeien. Maar het Statens Serum Institut, het Deense RIVM, maakte deze week bekend dat het cijfer in de eerste week van mei gedaald is naar 0,7. Op het hoogtepunt van de uitbraak in Denemarken, halverwege maart, was dat bijna 2,0.

Stabiel

“Dat het besmettingsgetal de afgelopen week stabiel onder de 1 bleef, is een teken dat de eerste fase van de versoepelingen niet heeft geleid tot een toename van het besmettingspercentage,” verklaarde directeur Tyra Grove Krause van het Statens Serum Institut. “Dat komt waarschijnlijk door de enorme inspanningen van scholen om afstand te bewaren en om een goede hygiëne te garanderen. Het geeft ook aan dat mensen in het algemeen voorzichtig blijven.”

In Europa gaan in veel landen de scholen stap voor stap open. De hoofdplanner van het RIVM zei het afgelopen weekeinde nog bij de NOS: “We kijken heel erg naar het besmettingsgetal in Denemarken.” Ook de andere cijfers in het Scandinavische land (5,8 miljoen inwoners) zijn hoopgevend: dinsdag lagen er nog 198 mensen in het ziekenhuis, van wie 43 op de intensive care. In Nederland (17 miljoen inwoners) liggen er iets minder dan 500 patiënten op de ic’s. Het aantal doden in Nederland is ongeveer tien keer hoger dan dat in Denemarken: 5510 om 533.

Nieuwe fase

Denemarken ging dinsdag een nieuwe fase in. Er mogen meer winkels open. Binnenkort volgen ook musea en bioscopen, maakte Mette Frederiksen bekend. De premier kondigde aan meer te gaan testen. “Als de verspreiding van het coronavirus weer toeneemt, moeten we dat op tijd weten. Dat kan via een effectief traceersysteem. Daarmee zullen we vanaf deze week nagaan met wie besmette personen contact hebben gehad,” zei Frederiksen dinsdag. “We moeten de zieken isoleren om de infectieketen te doorbreken zonder de samenleving opnieuw op te sluiten.”

Voor al die testen zijn de afgelopen weken in veel parken speciale tenten opgezet. Daarnaast komen er vrijwillige isolatiefaciliteiten, voor mensen die wel ziekteverschijnselen hebben maar thuis geen goede plek hebben om zich terug te trekken.

Meer over