Denemarken wil Groenland niet verkopen, Trump zegt bezoek af

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een bezoek aan Denemarken afgezegd omdat dat land weigert te praten over de verkoop van, jawel, Groenland.

David van Unen
Luchtfoto van Groenland. Beeld EPA
Luchtfoto van Groenland.Beeld EPA

‘Denemarken is een heel bijzonder land met geweldige mensen, maar gezien de uitspraken van premier Mette Frederiksen stel ik mijn bezoek voorlopig uit,’ tweette de president dinsdag.

Trump had zijn oog laten vallen op het qua landoppervlak grootste eiland ter wereld. Groenland ligt tussen IJsland en Noord-Amerika (nog specifieker, Canada), maar is staatsrechtelijk een autonoom land binnen het Koninkrijk Denemarken.

Vorige week onthulde The Wall Street Journal hoe de president het idee van een overname tijdens ontmoetingen en dinertjes steeds vaker liet vallen. Maar de Deense premier Frederiksen vindt zichzelf niet de aangewezen persoon om als verkapte verkoopmakelaar te beslissen over het lot van Groenland en de 55.000 inwoners.

“Groenland is niet te koop,” zei ze zondag toen een adviseur van de regering-Trump bevestigde dat Trump het meende. “Groenland is niet Deens, Groenland is van Groenland,” aldus Frederiksen ­tegen de Groenlandse krant Sermit­siaq. “Ik hoop echt dat de president een grapje maakt.”

Bloedserieus
Maar Trump was bloedserieus. ‘De premier heeft ons beiden een hoop tijd en geld bespaard door zo direct te zijn,’ meldde hij dinsdag.

Daar denkt men in Denemarken, waar de voorbereidingen op het bezoek van Trump al weken bezig waren, anders over. ‘Trump gaat er kennelijk vanuit dat hij een autonoom deel van ons land gewoon kan kopen,’ tweette het conservatieve parlementslid Rasmus Jarlov verbijsterd. ‘En als hij zijn zin niet krijgt, blijft hij gewoon weg. Ongelooflijk.’

Wat Trump van plan was met Groenland, weet eigenlijk niemand. De Verenigde Staten hebben een legerbasis op de landmassa waarvan premier Frederiksen pas geleden nota bene nog zei dat die best mag uitbreiden. Er zitten kolen, zink en koper in de bodem, maar waarschijnlijk is het vooral de strategische ligging waar Trump enthousiast van wordt.

Saillant detail: de laatste keer dat een land legaal land van een ander land kocht, was in 1917. De VS kocht toen de Caribische eilandengroep die nu de Maagdeneilanden heet. De verkoper? Denemarken.

Denen woedend over afzeggen optreden

Het afzeggen van het staatsbezoek aan Denemarken door Donald Trump heeft geleid tot verontwaardigde reacties in Kopenhagen. De Deense regering houdt zich nog op de vlakte maar politieke leiders in het parlement zijn woest.

“De werkelijkheid heeft de fantasie ingehaald,” aldus Morten Østergaard van de partij Radikale Venstre. “Dit geeft aan waarom het belangrijker is dan ooit om EU-landen als onze belangrijkste bondgenoten te beschouwen. De man is ontoerekeningsvatbaar.”

Rasmus Jarlov van De Konservative bestempelt het optreden van Trump als ‘beledigend’, ook omdat hij denkt dat delen van Denemarken te koop zijn. De tweede man van Danske Folkeparti ziet geen gronden waarom Trump überhaupt nog welkom zou zijn. “We hebben wel andere dingen te doen.”

Oud-premier Helle Thorning-Schmidt veegt eveneens de vloer aan met Trump. ‘Dus de president van de Verenigde Staten heeft zijn bezoek aan Denemarken afgezegd omdat het geen interesse had te praten over de verkoop van Groenland? Is dit een grap of zo? Diep beledigend voor het volk van Groenland en Denemarken’, twitterde ze.

Hoewel het initiatief vanuit de politiek kwam, is het afzeggen van het bezoek ook een schoffering van het Deense koningshuis die de uitnodiging aan Trump en zijn vrouw Melanie had gestuurd. “Het komt als een verrassing. Meer hebben we niet te zeggen over deze zaak,” aldus een woordvoerster van het hof koeltjes tegen de publieke omroep DR.

In tegenstelling tot Trump, gaat voormalig Amerikaans president Barack Obama volgende maand wel op bezoek in Denemarken. Obama zal er de Stad Aalborg bezoeken en daar een lezing over leiderschap en ondernemerschap geven. Vorig jaar en ook tijdens zijn presidentschap bracht Obama al eens een bezoek aan het land.

Meer over