Definitief geen buitenlandse fans bij Spelen: ‘Tegenvaller, wel begrijpelijk’

Bij de Olympische Spelen van komende zomer in Japan zijn definitief geen buitenlandse toeschouwers welkom.

ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het organisatiecomité bracht dat zaterdag naar buiten na overleg met de Japanse autoriteiten en het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De Japanners zien het vanwege het coronavirus niet zitten om toeschouwers vanuit de hele wereld te ontvangen op het mondiale sportevenement.

Japan liet het IOC en het IPC, het Internationaal Paralympisch Comité, weten dat er inderdaad geen sportfans van buiten Japan welkom zijn op de Spelen. Iedereen die een kaartje heeft gekocht en nu niet kan komen, krijgt het aankoopbedrag terug. Ook in Nederland hadden reisbureaus al kaarten en hele pakketreizen verkocht voor de Spelen.

Persbureau Kyodo News had eerder deze maand al gemeld dat buitenlandse fans niet welkom zouden zijn in Tokio, maar de organisatie zei toen dat daar nog een definitieve beslissing over genomen moest worden.

Strenge maatregelen

Alle betrokken partijen zijn ervan overtuigd dat de Olympische en Paralympische Spelen komende zomer door kunnen gaan, ondanks de coronapandemie. De sporters, trainers, officials, journalisten en vrijwilligers die bij de Spelen betrokken zijn, moeten zich wel aan strenge maatregelen houden.

De met een jaar uitgestelde Spelen van Tokio beginnen op 23 juli. Een maand later, op 24 augustus, starten de Paralympische Spelen. Ook daar zijn geen buitenlandse toeschouwers bij welkom.

15.000 kaarten Nederlanders

De Nederlandse reisbureaus ATPI en Zoover hebben bij elkaar zo’n 15.000 toegangsbewijzen verkocht voor de Olympische Spelen van Tokio. Daarnaast hebben ze ruim 500 zogeheten pakketreizen verkocht, inclusief vlucht, hotel en eventuele uitstapjes ter plaatse.

“Hoe vervelend het ook is: er is nu wel duidelijkheid,” zegt directeur Hans Pluimers van Zoover Sports & Events, dat bijna 7000 tickets voor de Spelen heeft verkocht aan Nederlandse sportliefhebbers. Daarnaast verkocht Zoover een kleine 400 reispakketten. “Hier zit jaren aan voorbereiding aan vast. Voor alles en iedereen is dit heel vervelend. Dat er een forse schadepost is, moge duidelijk zijn.”

ATPI Sports Events verzorgt de reizen en entreekaarten voor topsporters, de begeleidingsstaf, sportbonden en de commerciële partners van de olympische ploeg (TeamNL). Het bedrijf verkocht 8000 kaarten en zo’n 150 volledig verzorgde reizen aan zakelijke klanten.

Begrip

Hoe jammer ze het ook vinden, de chefs van de Nederlandse sportteams voor de Olympische en Paralympische Spelen hebben begrip voor het besluit van Japan om buitenlandse toeschouwers komende zomer te weren. “Deze beslissing komt niet als een verrassing. Als je kijkt naar de huidige situatie in de wereld en de voorbereidingen in Japan, dan voelen we wel dat ieder risico wordt uitgesloten,” zegt Pieter van den Hoogenband, chef de mission van de olympische ploeg.

Japan hoopt de risico’s op verspreiding van het coronavirus te beperken door alleen sportliefhebbers uit eigen land op de tribunes te laten plaatsnemen. “Olympische en Paralympische Spelen zonder internationaal publiek, je kan het je bijna niet voorstellen,” zegt voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg van sportkoepel NOC*NSF. “Geen familie, vrienden of supporters van TeamNL bij hun wedstrijden, wat een tegenvaller is dat. Wel begrijpelijk, wereldwijd blijven de cijfers op en neer gaan en de Japanse overheid is zeer bezorgd over de mogelijke import van het virus met zijn wereldwijde varianten tijdens de Olympische en Paralympische Spelen.”

Esther Vergeer, chef de mission van TeamNL bij de Paralympische Spelen, heeft eveneens begrip voor het Japanse besluit. “Omdat hiermee de Japanse bevolking wordt beschermd tegen verdere verspreiding van het coronavirus. Maar aan de andere kant is het voor onze TeamNL-sporters die zo lang naar dit moment toewerken een enorme domper. Voor hen betekent dit dat er geen ouders en familieleden naar Tokio kunnen afreizen om hen vanaf de tribune aan te moedigen.”

Volgens oud-zwemkampioen Van den Hoogenband is het voor de sporters zaak om zich niet te laten afleiden door alle perikelen rond de Spelen. “Het IOC en de organisatie doen er alles aan veilige Spelen te organiseren. Gelukkig gaat de voorbereiding van onze TeamNL-sporters door. Zij moeten de focus blijven houden op dat wat voor hen nu belangrijk is. Presteren op de Spelen staat centraal. En ik blijf als chef de mission zoveel mogelijk ruis wegnemen en de zekerheid geven dat het IOC en het organisatiecomité alles op alles zetten om een geweldige Spelen te organiseren.”

Meer over