PlusAchtergrond

De strijd van de Catalanen verhardt

De Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging is een nieuwe weg ingeslagen en dreigt met het geweld haar onschuld te verliezen. Vrijdag zijn wederom duizenden betogers op de been.

Tom Kieft
Betogers eisen de vrijlating van leiders van de onafhankelijkheidsbeweging. Beeld PAU BARRENA/AFP
Betogers eisen de vrijlating van leiders van de onafhankelijkheidsbeweging.Beeld PAU BARRENA/AFP

Van het vreedzame imago dat de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging jaren had, is de af­gelopen dagen nog maar weinig overgebleven. Na de veroordeling van twaalf kopstukken van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging, maandag, zijn massale protesten uitgebroken in Catalonië. Die gaan gepaard met geweld en vernielingen.

In de Catalaanse hoofdstad Barcelona liepen de manifestaties de afgelopen vier nachten bij vlagen uit de hand. Demonstranten staken auto’s en vuilnisbakken in brand en bestookten politieagenten met molotovcocktails en stenen.

Meer dan 100 demonstranten zijn gearresteerd en er vallen dagelijks tientallen gewonden, ook onder agenten. De totale schade wordt nu al geraamd op meer dan een miljoen euro en delen van de binnenstad van Barcelona en andere steden in Catalonië zijn ’s nachts aan­gemerkt als no-goarea’s vanwege het aanhoudende geweld.

Directe aanleiding voor de protesten waren de lange gevangenisstraffen die het Spaanse Hooggerechtshof maandag vonniste tegen twaalf leiders van de onafhankelijkheidsbeweging. Zij waren in 2017 gearresteerd na hun mislukte poging de onafhankelijkheid uit te roepen. De rest van de kopstukken van de onafhankelijkheidsbeweging, onder wie de voormalige Catalaanse regionale president Carles Puigdemont, vluchtten uit Spanje.

Puigdemont heeft zich vrijdagochtend gemeld bij justitie in België, waar hij in zelf­gekozen ballingschap zit. Madrid had maandag al om zijn overlevering gevraagd.

Referendum

Anders dan twee jaar geleden worden de demonstraties niet langer aangespoord door de traditionele pro-onafhankelijkheidsgroepen. Tot voor kort onbekende bewegingen zijn de stuwende kracht achter de nieuwe vorm van protest.

De belangrijkste is Tsunami Democràtic. Met acties die doen denken aan de betogingen in Hongkong – gebruikmakend van het element van verrassing – kondigt Tsunami Democràtic via sociale media en de versleutelde berichtendienst Telegram demonstraties aan. Zo bereikt de groep, die geen zichtbare leider heeft, veel mensen. Vrijdag zijn ook weer honderdduizenden betogers op de been. Ze hebben autosnelweg A7 van Spanje naar Frankrijk geblokkeerd.

De gevestigde Catalaanse pro-onafhankelijkheidspartijen lijken geen vat te hebben op deze bewegingen, maar keuren deze ook niet af. De Catalaanse regionale president Quim Torra grijpt de protesten aan om voor een nieuw referendum te pleiten. Het is de vraag of een meerderheid van de bevolking van de rijkste regio van Spanje voor onafhankelijkheid is. Bij het referendum van 2017 kwamen slechts 2 miljoen van de 5 miljoen kiesgerechtigden in de regio opdagen.

El Clásico

De Spaanse overheid is naarstig op zoek naar de drijvende krachten achter de demonstraties en de politie zegt de leiders van Tsunami Democràtic op het spoor te zijn. De Spaanse premier Pedro Sánchez veroordeelt de demonstraties fel, maar lijkt niet als de agressor uit de bus te willen komen.

Ook de Spaanse voetbalbond is bezorgd vanwege de onlusten. Uit vrees dat demonstranten de aanvankelijk op 26 oktober geplande duel tussen FC Barcelona en Real Madrid aangrijpen voor protest, is besloten de altijd roerige El Clásico te verplaatsen naar december. De hoop is dat de onrust tegen die tijd voorbij is.

Meer over