Plus

De protesten tegen politiegeweld in Nigeria zijn ontaard in chaos

Soldaten die het vuur openen op burgers, twee gevangenissen die zijn belaagd, uitgaansverboden in steden: de protesten tegen politiegeweld in Nigeria zijn ontaard in chaos.

Tom Kieft
De politie zette dinsdag traangas in bij een opstootje in een wijk van de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. Beeld AFP
De politie zette dinsdag traangas in bij een opstootje in een wijk van de Nigeriaanse hoofdstad Abuja.Beeld AFP

De reeds twee weken durende protesten tegen politiegeweld in Nigeria hebben dinsdag een bloedige wending genomen. Meerdere betogers die zich hadden verzameld bij een tolpoortje in het district Lekki in Lagos zouden zijn neergeschoten door het leger. Hoeveel slachtoffers daarbij zijn gevallen is nog niet duidelijk, maar de BBC meldt op basis van ooggetuigen dat het gaat om zeker twintig doden. De Nigeriaanse autoriteiten hebben laten weten het incident te zullen onderzoeken.

Amnesty International meldt dat de demonstranten zich vreedzaam gedroegen, maar dat zij een 24 uur durend uitgaansverbod negeerden. Ooggetuigen meldden aan persbureau Reuters dat zo’n twintig soldaten het vuur openden op de betogers bij het tolpoortje.

De schietpartij vond plaats aan het einde van een dag waarop het bij protesten op meerdere plekken in Nigeria al tot uitbarstingen van geweld was gekomen, waaronder in de hoofdstad Abuja. Behalve confrontaties tussen het leger, bendeleden en betogers werden ook twee gevangenissen belaagd. Daarbij zijn bijna 2000 gevangenen ontsnapt, meldden de autoriteiten dinsdag. Veel van die gedetineerden zaten vast in afwachting van executie. Uit de gevangenissen zijn volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken wapens gestolen.

Aanvankelijk was het protest, dat op 5 oktober begon, gericht op de ontmanteling van de gehate politie-eenheid Sars. Directe aanleiding was een video waarop te zien zou zijn hoe een man door leden van Sars werd mishandeld. Al jaren wordt de eenheid in verband gebracht met illegale detenties, aanvallen en schietpartijen.

Hoewel president Muhammadu Buhari vorige week de eenheid ophief, houden de protesten aan. De activisten vertrouwen er niet op dat het politiegeweld ophoudt met het einde van Sars. Temeer omdat een nieuwe eenheid, met de naam Swat, de taken van Sars over lijkt te nemen en de president direct met nieuwe dreigementen op de proppen kwam om het leger in te zetten tegen de demonstranten. Dat dat geen loos dreigement was, bleek dinsdag.

“De regering heeft sinds 2015 Sars enkele malen opgeheven en ze zijn er nog steeds. De jonge generatie pikt het niet langer. We willen dat de moordenaars binnen die eenheid worden vervolgd,” zei activiste Chioma Agwuegbo daarover eerder tegen Trouw.

In diskrediet

Hoewel de betogingen doorgaans vreedzaam zijn verlopen, waren voor het incident bij het tolpoortje dinsdagavond al zeker vijftien doden bij de protesten gevallen. Behalve van de politie en het leger, zouden de betogers ook te vrezen hebben van gewapende bendeleden. Activisten zeiden tegen de Britse krant The Guardian dat voornamelijk jonge arme mannen betaald worden om de demonstranten aan te vallen en de protestbeweging in diskrediet te brengen.

Of dat waar is of niet, de onvrede met de protestbeweging groeit. Vanuit het bedrijfsleven groeit de druk om in te grijpen tegen de betogingen, die voor lange verkeersopstoppingen zorgen in steden waar op normale dagen ook al lange files zijn.

Behalve in Lagos zijn ook uitgaansverboden ingesteld in Abuja en andere steden om de protesten te stoppen.

Meer over