Plus

De nog naamloze zoon van Harry en Meghan is nu al wereldberoemd

De Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle zijn de ouders geworden van een ‘kerngezonde jongen’, het achtste achterkleinkind van koningin Elizabeth. De monarchie is nog altijd razend populair.

David van Unen
Een blije vader Harry deelt de pers mee dat zijn zoon is geboren, maar een naam had hij nog niet. Beeld AFP
Een blije vader Harry deelt de pers mee dat zijn zoon is geboren, maar een naam had hij nog niet.Beeld AFP

Het zou een aardige vraag kunnen zijn in een pubquiz met een koninklijk thema: wie komt in het Nederlandse koningshuis als zevende in de lijn der troonopvolging? Het antwoord is gravin Leonore (12), het derde kind van prins Constantijn en Prinses Laurentien.

Het meisje leidt een onbekommerd en anoniem bestaan, en hoeft zich zo goed als zeker nooit te bekommeren om het publieke bestaan van koningin, of de verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken.

De nog naamloze zoon van Harry en Meghan hoeft dat ook niet. Hij is net als Leonore de zevende in zijn familielijn, maar is nu al wereldberoemd. Zo verdeeld als de Britten zijn over het vertrek uit de Europese Unie, zo eensgezind gek zijn ze nog altijd op hun koningshuis.

Om op te vreten

Haast kirrend van plezier stond vader Harry maandag de pers te woord in de tuin van het monumentale Windsor Castle. Over hoe hij amper twee uur had geslapen, maar wel de vader was geworden van een baby die ‘om op te vreten’ was. De bevalling was voortreffelijk verlopen, en moeder en kind maakten het goed.

De prins vond de geboorte van zijn zoon de mooiste ervaring van zijn leven en dat zijn vrouw, maar sowieso elke vrouw, tot zoiets als een bevalling in staat was, ging zijn pet te boven. Een naam heeft het jongetje nog niet. Harry: “Terwijl hij toch een paar dagen na de uitgerekende datum is geboren, dus we hadden op zich tijd genoeg gehad.”

Dat Harry en Meghan meerdere koninklijke gebruiken links lieten liggen, was voor velen even slikken. De Britse kranten vullen hun kolommen maar wat graag met alles over het koninklijk huis.

Koninklijke rechten

Toen de jonge ouders vorige maand aankondigden zoveel mogelijk details binnenskamers te willen houden, was dat voor ’s lands populairste tabloid The Sun niet minder dan een ‘inbreuk op onze koninklijke rechten’ en ‘geen sterke beurt van het koninklijk paar’.

Er waren dinsdagochtend analisten die nog steeds moesten bijkomen van het feit dat Meghan en Harry nog niet op de trappen van het ziekenhuis waren verschenen voor een fotoshoot. Harry’s broer William deed dat bij alle drie van zijn kinderen wel, geflankeerd door zijn echtgenote Kate Middleton.

Toen maandagmiddag een ingelijst geboortebericht voor de poorten van Buckingham Palace in Londen werd gezet, begon de verzamelde menigte te juichen. Vader Harry is op zijn grootmoeder de koningin na verreweg het populairste lid van het Britse koningshuis.

En we noemen hem...?

De populairste weddenschap bij Engelse bookmakers, is die om de voornaam van het jongetje. Bij zowel Ladbrokes als Spotsbet gaat men ervan uit dat het jongetje Arthur zal gaan heten, een populaire naam in de familie. Zijn oom William heeft het als tweede naam, net als opa Charles en neefje Louis.

Overigens komt vader Harry donderdag vooralsnog ‘gewoon’ naar Den Haag. Meerdere Britse kranten schrijven dinsdagochtend dat het bezoek doorgaat.

null Beeld EPA
Beeld EPA
Meer over