PlusAchtergrond

De Britten en Brussel zwaaien elkaar uit

Het Europees Parlement heeft woensdag met ruime meerderheid de brexit geratificeerd. Na 47 jaar is het vrijdag echt uit met Londen.

David van Unen
Het verdriet was gisteren groot bij een aantal Europa­gezinde Britse parle­men­tariërs. Beeld EPA
Het verdriet was gisteren groot bij een aantal Europa­gezinde Britse parle­men­tariërs.Beeld EPA

De laatste werkdag van de Britse Europarlementariërs was er letterlijk een met een lach en een traan. Er was emotie bij de Britse vertegenwoordigers van partijen die het liefst bij de Europese Unie waren gebleven. Opmerkelijk genoeg waren de 49 stemmen tégen ratificatie van brexit bijna allemaal Brits.

De lach zat bij de Brexit Party en voorman ­Nigel Farage. Hij gebruikte zijn spreektijd voor een laatste sneer in de richting van Brussel. Farage zat 27 jaar in het parlement en is een van de architecten van de Britse uittreding. Dat de brexit maar een debat op gang mocht brengen in de rest van Europa, hoopte hij hardop. “We haten Europa niet, maar dit project wel.”

‘Nooit meer Guy Verhofstadt!’

Farage en zijn fractiegenoten hadden Britse vlaggetjes de vergaderzaal ingesmokkeld om Europa uit te zwaaien. “Geen contributie meer,” kirde Farage haast. “Geen Europees Hof en geen Guy Verhofstadt. Ik weet dat jullie het liefst onze nationale vlag zouden verbannen, maar wij wuiven jullie er vaarwel mee.” De Ierse voorzitter Mairead McGuinness zette daarop de microfoon van Farage uit. Zo lang hij nog lid is van de Europese Unie – de Britten stappen er morgen pas uit – gelden de regels ook voor hem: geen vlaggen in het Europees Parlement.

Er was een sentimenteel slotwoord van Ursula von der Leyen, die een strofe van George Eliot aanhief: “Alleen vanuit de doodsangst van ­afscheid, kijken we in de diepte van de liefde,” aldus de voorzitter van de Europese Commissie. “Wij zullen altijd van jullie houden en zijn nooit ver weg. Lang leve Europa!” Om het drama­tische tafereel compleet te ­maken, eindigde de bijeenkomst in samenzang: het eeuwenoude afscheidslied Auld Lang Syne.

De stemming in Brussel speelt een dag later vrijwel geen rol van betekenis in de Britse dagbladen. In het land dat als eerste in de geschiedenis vrijwillig de Europese Unie verlaat, gaat het werk namelijk gewoon verder. Voor oudejaarsavond moet er nieuwe handelsovereenkomsten met de Europese Unie én de Verenigde Staten liggen.

Premier Boris Johnson herhaalde in Londen met de hem kenmerkende bravoure nog maar eens ervan overtuigd te zijn dat elf maanden ­genoeg is om tot een akkoord te komen. “Zonder tarieven en zonder quota.” Zijn taaie Franse collega Emmanuel Macron maakte duidelijk dat dat makkelijker is gezegd dan gedaan. ­“Onze prioriteit zijn de korte-, midden- en ­langetermijnbelangen van Europa. Wij zullen niet buigen voor druk of haast.”

Meer over