PlusNieuws

Dagje Venetië: voortaan 10 euro toegang

Wie Venetië een dagje wil bezoeken moet binnenkort tot 10 euro entreegeld betalen. Vanaf juni gaat het bestuur van de Noord-Italiaanse stad experimenteren met het toegangssysteem, waar al sinds 2018 aan wordt gewerkt.

Tom Kieft
Toeristen op een gondel nabij de Rialtobrug in Venetië. Sinds de toeristen weer terug zijn, heeft de stad haast gemaakt met het plan voor het toegangssysteem. Beeld AFP
Toeristen op een gondel nabij de Rialtobrug in Venetië. Sinds de toeristen weer terug zijn, heeft de stad haast gemaakt met het plan voor het toegangssysteem.Beeld AFP

In de eerste plaats gaat het om een experiment van zes maanden, zegt wethouder voor Toerisme Simone Venturini aan de Italiaanse krant La Repubblica. Toeristen die een dagje naar het historische centrum van de gondelstad willen, moeten binnenkort een toegangsbewijs kopen. Entree tot de stad gaat, afhankelijk van de drukte, tussen de 3 en 10 euro kosten.

Het plan voor het ticketsysteem heeft een lange aanloop. Al in 2018 werd het idee om de drommen toeristen in het historische centrum van de stad te beteugelen goedgekeurd in het Italiaanse parlement, maar de concrete invoer werd meermaals uitgesteld. De drukte van het Paasweekend lijkt nu reden om toch weer vaart te zetten achter het ticketsysteem. Met gemiddeld 130.000 toeristen per dag was het in Venetië met Pasen, net als in Amsterdam, als vanouds druk.

Met het experiment wil het bestuur van de stad de aantallen toeristen terugdringen naar maximaal vijftigduizend dagjesmensen per dag. Volgens burgemeester Luigi Brugnaro pakt Venetië de primeur door als eerste stad ter wereld een dergelijk toegangsbewijs in te voeren. ‘We zijn er inmiddels van doordrongen dat het boekingssysteem de juiste weg is voor een evenwichtiger beheer van het toerisme,’ twitterde hij.

Pretparkisering

Venetië wordt gezien als het schoolvoorbeeld van de ontwrichtende impact die massatoerisme kan hebben op de leefbaarheid van een stad. In de afgelopen zeventig jaar is het aantal bewoners in het historische centrum van 175.000 in 1950 gekelderd naar nog geen 50.000 nu.

In het kader van het tegengaan van de pretparkisering van de stad mogen grote cruiseschepen sinds vorig jaar niet meer aanmeren bij de cruiseterminal in het centrum van de stad en werd deze maand een verbod op nieuwe toeristenwinkels ingevoerd. Het ticketsysteem wordt door bestuurders en onderzoekers als een cruciale stap gezien in het inperken van de toerismestromen en het weer leefbaar maken van de stad.

In de komende weken zal het stadsbestuur nog meer details bekendmaken over het systeem en de uitzonderingen, schrijft La Repubblica. Zo is wel al duidelijk dat het reserveringssysteem en het ticket alleen gaat gelden voor dagjesmensen: wie overnacht in de stad, betaalt immers al toeristenbelasting en hoeft geen entree te betalen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor inwoners van de stad en hun familieleden.

Meer over