Dagelijks leven in Europa komt weer − langzaam − op gang

Spanje en Frankrijk kondigden dinsdag in navolging van andere landen aan om de maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus voorzichtig te versoepelen.

Italianen krijgen per 4 mei meer bewegingsvrijheid binnen hun eigen regio. Beeld EPA
Italianen krijgen per 4 mei meer bewegingsvrijheid binnen hun eigen regio.Beeld EPA

In Spanje, qua officieel dodental na de Verenigde Staten en Italië het hardst getroffen land, wil de regering de lockdown per regio in verschillend tempo opheffen, afhankelijk van de zwaarte van de epidemie. Sinds zondag mogen kinderen er weer beperkt en begeleid naar buiten.

Frankrijk wil de maatregelen pas op 11 mei versoepelen als het aantal nieuwe gevallen dan onder de 3000 per dag ligt. Vanaf 11 mei moeten basisscholen weer opengaan en een week daarna de middelbare. Mondkapjes worden verplicht als het voor mensen niet mogelijk is om veilig afstand van elkaar te houden.

Mondkapje

In Duitsland mogen kleine winkels sinds vorige week weer open zijn. Op 4 mei gaan de eerste scholieren weer naar school. Wel geldt in heel Duitsland sinds maandag de plicht om in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen. Straffen bij overtreding verschillen per deelstaat.

België versoepelt enkele maatregelen vanaf 4 mei. Bedrijven mogen er weer opstarten, mits medewerkers op afstand van elkaar kunnen blijven. Een week later mogen winkels onder strenge voorwaarden openen. Vanaf 18 mei gaan in België weer enkele scholen open. Voor alle Belgen boven de twaalf jaar geldt in het openbaar vervoer een verplichting om mond en neus te bedekken.

Piek

In het Verenigd Koninkrijk bevindt de uitbraak zich op de piek. Voor versoepeling vindt premier Boris Johnson het nog te vroeg. Johnson is sinds maandag weer aan het werk, nadat hij met het coronavirus besmet raakte en op de intensive care belandde.

De Italiaanse premier Giuseppe Conte kondigde versoepelingen aan per 4 mei. Buiten sporten wordt weer toegestaan en Italianen krijgen meer bewegingsvrijheid binnen hun eigen regio. Exportgerichte bedrijven mogen deze week weer opstarten, zo lang zij hun werknemers voldoende kunnen beschermen.

Samenkomsten tot 10 personen

Oostenrijkers mogen weer in gezelschappen tot tien personen bij elkaar gaan komen. De restricties op onder meer het naar buiten gaan, blijven van kracht tot 30 april en worden niet verlengd. Oostenrijkers zijn verplicht hun mond en neus te bedekken in het openbaar vervoer en in supermarkten.

Denemarken was een van de eerste landen die strenge regels instelde en ook een van de eerste die deze weer versoepelde. Inmiddels zijn de kinderdagverblijven, basisscholen en kleine bedrijven, waaronder de kappers, weer open. Vooralsnog blijven de Deense grenzen dicht en blijven horeca en sportscholen gesloten.

In de Verenigde Staten gelden per staat verschillende maatregelen. Hoewel president Donald Trump eerder een heropening van de economie bepleitte, riep hij vorige week de staat Georgia op om de maatregelen nog niet te versoepelen.

Meer over