Coronaprotesten in Italië escaleren: fotograaf gewond, tien arrestaties

Bij protesten tegen de nieuwe coronamaatregelen van de Italiaanse regering is maandagavond in Turijn een fotograaf gewond geraakt. Hij kreeg vuurwerk tegen zijn hoofd. Relschoppers gooiden vuurwerkbommen naar de politie en sloegen winkelruiten in in de binnenstad van de Noord-Italiaanse stad.

Angelo van Schaik
Protesten in Milaan. Beeld EPA
Protesten in Milaan.Beeld EPA

Volgens de politie mengde de harde kern van voetbalclubs Juventus en Torino zich onder de ondernemers die hun ongenoegen uiten over het sluiten van hun bedrijven door de Italiaanse overheid. De politie heeft tien arrestaties verricht.

In heel Italië protesteerden boze ondernemers tegen de nieuwe maatregelen, vooral het sluiten van bars en restaurants om zes uur ’s avonds stuit op veel verzet. Horecaondernemers voelen zich zondebok voor de oplaaiende pandemie. Voor veel bareigenaars komt de vroege sluiting neer op een lockdown, uit protest spoten ze in Rome bierfusten leeg op straat. Ook in Milaan en de Siciliaanse stad Catania gingen honderden mensen de straat op en werd de politie bekogeld met flessen en vuurwerk en gingen vuilnisbakken om.

Na twee dagen van spanningen was het in Napels opvallend rustig, in een sit-in voor het gebouw van regionale overheid eisten de demonstranten het aftreden van president De Luca. Voor de komende dagen zijn nog meer protesten aangekondigd in heel Italië.

Tekst gaat verder onder tweets:

Lockdown

Italië gaat niet opnieuw in lockdown, maar heel veel scheelt het niet. Het decreet met nieuwe coronamaatregelen dat premier Conte maandag ondertekende, legt het sociale leven grotendeels lam. Scholen en musea blijven open, maar theaters en concertzalen gaan voorlopig dicht en bars en restaurants moeten veel eerder sluiten.

De nieuwe maatregelen om de explosieve stijging van het aantal coronabesmettingen af te remmen, zijn ingrijpend. Maar het is geen lockdown, verzekert de premier, want ‘een nieuwe lockdown kan Italië zich niet veroorloven. We moeten er alles aan doen om zowel de volksgezondheid als de economie te beschermen.’

De semi-lockdown, zoals de krant La Repubblica de maatregelen noemt, is zondag om middernacht ingegaan en duurt tot 24 november. Een maand lang gaan alle zwembaden, sportscholen, theaters en bioscopen dicht en moeten bars en restaurants om 18.00 uur de deuren sluiten. Het is nog wel mogelijk eten of drinken te bestellen of af te halen, maar het mag niet op straat worden geconsumeerd. Ook blijven de musea open, maar het maximaal aantal toegestane bezoekers wordt beperkt, net als in winkels.

Italianen mogen vanaf maandag eigenlijk alleen nog maar werken, naar school en boodschappen doen, de rest wordt verboden of sterk afgeraden. Reizen tussen de verschillende delen van het land is nog wel toegestaan maar de bevolking is gevraagd het zo veel mogelijk te vermijden. Zowel onderwijs op afstand als thuiswerken worden daarom gestimuleerd.

In de bovenbouw van de middelbare school en op de universiteiten zal driekwart van het onderwijs online aangeboden worden en ook de ambtenaren zullen, waar mogelijk, thuiswerken.

Grote zorgen

Dat besmettingscijfer baart de Italiaanse regering grote zorgen. Zaterdag telde het land bijna 20.000 nieuwe besmettingen en 115 doden. De teststraten kunnen de vraag nauwelijks aan. Daardoor dreigt het track and trace-systeem spaak te lopen. De maatregelen zijn dus strikt noodzakelijk, benadrukte Conte. “Als we ons in de maand november aan de regels houden en de curve onder controle krijgen, dan kunnen we daarna de teugels wat laten vieren en met een geruster hart de Kerst tegemoet.”

Groeiend verzet

Terwijl in het voorjaar de Italianen de maatregelen vrij geruisloos en gedisciplineerd opvolgden, groeit nu het verzet. Verschillende branche-organisaties zijn boos over de nieuwe regels. Zo is de cultuursector verbijsterd over de voorgenomen sluiting. In een open brief wijzen ze cultuurminister Dario Franceschini erop dat theaters, bioscopen en concertzalen veilig zijn. “Door de strenge protocollen is er sinds de heropening in mei geen enkel coronageval bekend.”

Ook de horecabranche is vol ongeloof. Restauranthouders vinden dat ze ondanks hun inspanningen en investeringen gestraft worden voor andermans falen. “Wij respecteren de regels,” zegt Max Mascia, chef van tweesterrenrestaurant San Domenico in Imola tegen zakenkrant Il Sole 24 Ore. “Het probleem zijn de scholen en het openbaar vervoer.”

In beide sectoren dreigen veel faillissementen als gevolg van de maatregelen. De organisatie van horeca-ondernemers heeft het over 110.000 bedrijven die om zouden vallen. “We kunnen niet nog een sluiting aan,” zegt voorzitter Roberto Calugi. “Als er geen compensatie komt dan is de horeca dood.”

In een poging de getroffen branches gerust te stellen meldde premier Conte tijdens zijn persconferentie dat er geld is voor compensatie.

Meer over