Corona maakt steeds meer slachtoffers in de Amazone, maar hulp blijft uit

De inheemse gemeenschappen in Brazilië hebben zwaar te lijden onder het coronavirus. Informatievoorziening is beperkt, medische zorg is schaars en vaak veel te ver weg.

Tom Kieft
Vanda Ortega is in haar gemeenschap de enige verpleegster die coronapatiënten verzorgt. foto RICARDO OLIVEIRA /afp Beeld AFP
Vanda Ortega is in haar gemeenschap de enige verpleegster die coronapatiënten verzorgt. foto RICARDO OLIVEIRA /afpBeeld AFP

‘De levens van inheemse mensen doen ertoe,’ is in het Portugees te lezen op het mondkapje van verpleegkundige Vanda Ortega (32). De tekst is een verwijzing naar de slogan van de Amerikaanse mensenrechtenbeweging Black Lives Matter.

Ortega is volgens persbureau AFP in haar inheemse gemeenschap in een buitenwijk van Manaus, diep in het Braziliaanse Amazonegebied, de enige zorgverlener die zich ontfermt over patiënten met Covid-19, die daar in rap tempo slachtoffers maakt.

De inheemse gemeenschappen in het Latijns-Amerikaanse land hebben zwaar te lijden onder het coronavirus. De staat Amazonas, waarvan Manaus de hoofdstad is, heeft de grootste inheemse bevolking in ­Brazilië en is een van de zwaarst door corona getroffen regio’s in het land. Volgens de officiële telling zijn er 600 inwoners aan overleden, maar omdat data over infecties onder inheemsen gebrekkig zijn en lang niet iedereen wordt getest, is de vrees dat het werkelijke aantal vele malen hoger ligt.

De inheemse inwoners zijn over het algemeen al extra kwetsbaar voor infectieziekten. Dat komt door gezondheidsproblemen, armoede en de slechte bereikbaarheid van de ­gemeenschappen.

Dat laatste is tijdens deze coronapandemie een groot probleem voor inwoners van Amazonas. Het gebied, dat vier keer zo groot is als Duitsland, heeft slechts één intensivecareafdeling en die wordt overrompeld door de hevige uitbraak. Berichten circuleren dat ziekenhuizen lijken in koelkasten moeten opslaan.

Het zorgsysteem staat in Manaus volgens burgemeester Arthur Virgilio Neto aan de rand van de afgrond. Daarom vroeg Neto wereldleiders ­vorige week om hulp bij de bestrijding van het coronavirus. Hij benadrukte daarbij ‘de historische rol van het Amazonegebied bij het behoud van ’s werelds grootste tropische ­regenwoud’.

Dat hij zich tot de internationale ­gemeenschap en niet de eigen president wendt, is niet verwonderlijk. Terwijl het dodental in Brazilië reeds de 12.000 is gepasseerd, blijft president Jair Bolsonaro zich verzetten ­tegen de lockdownmaatregelen, die hij overdreven acht en onevenredig schadelijk voor de economie.

Lokale overheden en gouverneurs nemen in Brazilië zelf het initiatief. Ook vanuit de inheemse gemeenschappen is een oproep gedaan tot zelfisolatie. Dat heeft echter een keerzijde: het zou ertoe hebben geleid dat mensen nog terughoudender zijn met contact van buitenaf, waaronder met medisch personeel.

President Bolsonaro krijgt al maar meer kritiek op zijn corona-aanpak. Hij blijft, onvermurwbaar, volhouden dat Covid-19 niet meer dan ‘een griepje’ is. Bij bijeenkomsten spoort hij zijn aanhang actief aan de lockdownmaatregelen die door zijn gouverneurs zijn ingesteld, te negeren. Vrijdag zei hij met dertig vrienden te gaan barbecueën bij het presidentiële paleis. Later die dag deed hij daar een schepje bovenop en grapte hij nog duizend extra uitnodigingen te versturen.

null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
De intensive care in de hoofdstad Manaus bedient een gebied dat vier keer zo groot is als Duitsland. Beeld AFP
De intensive care in de hoofdstad Manaus bedient een gebied dat vier keer zo groot is als Duitsland.Beeld AFP
Meer over