PlusNieuws

Conservatieve Márki-Zay gaat het opnemen tegen de Hongaarse premier Orbán

De conservatieve politicus Péter Márki-Zay neemt het op tegen premier Orbán. Ook veel progressieve Hongaren scharen zich achter hem.

ROOS VAN HENNEKELER
Péter Márki-Zay boekte zondagavond een overwinning tijdens de tweede ronde van een voorverkiezing in de regenboogcoalitie van oppositiepartijen in Hongarije. Beeld REUTERS
Péter Márki-Zay boekte zondagavond een overwinning tijdens de tweede ronde van een voorverkiezing in de regenboogcoalitie van oppositiepartijen in Hongarije.Beeld REUTERS

Het is duidelijk wie het komende lente op zal nemen tegen de Hongaarse premier Viktor Orbán: de conservatieve, onafhankelijke politicus Péter Márki-Zay boekte zondagavond een overwinning tijdens de tweede ronde van een voorverkiezing in de regenboogcoalitie van oppositiepartijen in Hongarije.

Alleen door samen te werken maakt de voorheen flink verdeelde Hongaarse oppositie kans om de populistische en nationalistische Orbán en zijn Fideszpartij – die meestal op ongeveer de helft van de stemmen kan rekenen – te verslaan. Volgens peilingen zit de verenigde oppositie Orbáns partij voor het eerst in jaren op de hielen. Er was alleen nog een leider nodig.

De eerste ronde van de voorverkiezing had de zaak nogal complex gemaakt: die werd gewonnen door de linkse politicus Klara Dobrev, de vrouw van ex-premier Gyurcsány, die door een schandaal in 2006 bij veel Hongaren impopulair is. Haar partij heeft een loyale achterban die goed te mobiliseren is voor zo’n voorverkiezing, maar bij de overige oppositiestemmers is ze juist het minst populair.

Het zorgde bij de nummers twee en drie van de eerste ronde voor een dilemma: één van hen moest uit de race stappen om de kansen van de ander te vegroten en te voorkomen dat Dobrev ook de tweede ronde zou winnen. Gergely Karácsony, de linkse burgemeester van Boedapest, vond dat de conservatieve Péter Márki-Zay uit de race moest stappen, en die vond juist weer dat Karácsony de handdoek in de ring moest gooien. Er gingen twee weken van voortdurend nieuwe ontwikkelingen, peilingen, discussies en mislukte samenwerkingsplannen overheen.

Nog geen uur voor de deadline maakte Karácsony vorige week bekend dat hij uit de race stapte en Márki-Zay zou steunen. Sindsdien ging het dus tussen die laatste en Dobrev, een verdeling die zondag in het voordeel van Márki-Zay doorsloeg. Toen hij een flinke voorsprong had opgebouwd, maar het tellen nog bezig was, gooide Dobrev de handdoek in de ring.

Ideologie minder belangrijk

Opmerkelijk is dat ook veel progressieve kiezers uiteindelijk besloten hebben om voor de rechtse, conservatieve Márki-Zay te stemmen: een teken dat het in de Hongaarse politiek inmiddels minder gaat om ideologie dan om de vraag hoe Orbán na elf jaar macht eindelijk van de troon kan worden gestoten.

Márki-Zay, burgemeester van een kleine stad en vader van zeven kinderen, is niet ieders favoriete kandidaat. Maar tijdens een persconferentie vorige week maakte hij wel duidelijk waar het volgens hem op aankomt: “Deze verkiezing gaat over de vraag of we vrij zullen zijn. Of Hongarije een Europees land blijft of dat het wegzinkt.”

Meer over