Nieuws

Congreslid bedreigt Alexandria Ocasio-Cortez

Het Parool

Ook de Amerikaanse Tweede Kamer is in rep en roer over een bedreiging van een politicus door een collega. De Republikeinse Afgevaardigde Paul Gosar heeft gisteren een officiële berisping gekregen voor het online delen van een animatie waarin ‘hij’ zijn Democratische collega Alexandria Ocasio-Cortez doodt.

De Republikeinse afgevaardigde Paul Gosar van Arizona. Beeld AP
De Republikeinse afgevaardigde Paul Gosar van Arizona.Beeld AP

Op het filmpje, een vechtscène van een Japanse animevideo waarop de hoofden van de politici waren geplakt, hakte de anime-Gosar het hoofd van Ocasio-Cortez af, waarna die zich met het zwaard richting de Amerikaanse president Joe Biden begaf.

Een gekscherende beeltenis van de politieke strijd, volgens Gosar, die in het Congres zei geen kwaad in de zin te hebben gehad. Maar een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden ziet het anders. Ocasio-Cortez, boegbeeld van de linkervleugel van de Democraten, wordt geregeld met de dood bedreigd.

De Democraten en twee Republikeinen zagen de video als een oproep tot geweld tegen haar en stemden ervoor Gosar uit twee commissies te zetten. Het is de tweede keer dat dit gebeurt: in februari overkwam het de Republikeinse Afgevaardigde Marjorie Taylor Greene, eveneens vanwege oproepen tot geweld.

Meer over