Congo meldt eboladode, spreekt van ‘heropleving’

In het oosten van de Democratische Republiek Congo is een nieuw geval van het ebolavirus opgedoken. Een vrouw die symptomen van het virus vertoonde, overleed donderdag in een ziekenhuis in de stad Butembo, lieten de autoriteiten van het Afrikaanse land weten.

ANP
null Beeld AFP
Beeld AFP

Het slachtoffer was getrouwd met een man die tijdens een eerdere ebola-uitbraak ook besmet raakte met het virus. Minister Eteni Longondo van Volksgezondheid sprak op een staatszender van een ‘heropleving’ van ebola in het oosten van Congo.

Het land heeft sinds 1976, toen het virus voor het eerst ontdekt werd, met elf uitbraken van ebola te maken gehad. De meest recente daarvan, in het westen van Congo, werd drie maanden geleden beëindigd verklaard. Toen raakten 130 mensen besmet en stierven er 55 patiënten.

Een andere uitbraak die kort daarvoor plaatsvond in het land, kostte in twee jaar tijd meer dan 2200 mensen het leven. Ebola wordt verspreid via lichaamssappen en veroorzaakt koorts, bloedingen en diarree. Ook moeten slachtoffers vaak braken.

Meer over