PlusNieuws

China verzet zich tegen verdere onafhankelijkheid Taiwan

China waarschuwt Taiwan in niet mis te verstane woorden geen verdere stappen te zetten naar onafhankelijkheid. De boodschap lijkt vooral gericht aan de Amerikaanse president Biden.

Tom Kieft
Taiwanezen gedragen zich als een soevereine staat. Beeld NurPhoto via Getty Images
Taiwanezen gedragen zich als een soevereine staat.Beeld NurPhoto via Getty Images

Daags nadat 13 gevechtsvliegtuigen van China over Taiwan waren gescheerd, kwam gisteren ook nog een boodschap in kraakheldere bewoordingen van China aan Taiwan: haal het niet in het hoofd verdere stappen richting onafhankelijkheid te zetten, waarschuwde de defensiewoordvoerder Wu Qian. “Taiwanese onafhankelijkheid betekent oorlog,” aldus Qian.

De Chinese communistische partij heeft er nooit geheimzinnig over gedaan dat ze een militaire represaille niet zou schuwen om Taiwan onder controle te krijgen. China beschouwt het eiland als eigen grondgebied, de Taiwanezen gedragen zich als een soevereine staat. Het woord oorlog was daarbij echter nog niet eerder gevallen.

Bekoelde betrekkingen

Of Peking concrete aanwijzingen heeft voor nieuwe formele stappen naar onafhankelijkheid door Taiwan is niet duidelijk. De dreiging kan een reactie zijn op een militaire oefening van de Taiwanezen afgelopen week, maar lijkt eerder gericht tot een andere relevante autoriteit: de Amerikaanse president Joe Biden.

Peking houdt nauwlettend in de gaten hoe Biden zijn relatie met China vormgeeft. De betrekkingen zijn onder zijn voorganger Trump ernstig bekoeld geraakt. Op het internationale toneel zijn de meest in het oog springende kwesties de aanhoudende handelsoorlog en de aanpak van het coronavirus. Binnen China wordt juist Taiwan vaak aangehaald als de gevoeligste kwestie voor de betrekkingen met de VS.

Onder Trump zijn de banden van de VS met Taiwan sterk aangehaald, mede door omvangrijke wapendeals en diplomatieke bezoeken aan Taipei. Die ruggensteun werd door de Taiwanezen zozeer gewaardeerd, dat volgens een peiling een ruime meerderheid van de Taiwanezen hoopte op Trumps herverkiezing.

Steun aan Taiwan ‘rotsvast’

Maar in de eerste dagen van zijn presidentschap heeft Biden al duidelijke signalen afgegeven Taiwan niet te zullen laten vallen en de lijn van Trump ten aanzien China in grote lijnen te zullen voortzetten, zij het vermoedelijk met minder provocerende taal. Na zijn inauguratie, waarbij ook de niet officieel geaccrediteerde ambassadeur van Taiwan aanwezig was, benadrukte Bidens minister van Defensie Lloyd Austin in een verklaring dat de steun aan Taiwan ‘rotsvast’ blijft. “We verzekeren dat de VS de beloftes aan Taiwan zal naleven om zichzelf te kunnen beschermen.”

Het is de vraag wie eerder zwicht. Woordvoerder John Kirby van het Pentagon noemde het Chinese oorlogsdreigement van gisteren ‘jammerlijk’, maar herhaalde de belofte Taiwan te beschermen. “We zien geen reden waarom spanningen over Taiwan tot een confrontatie moet leiden, maar het Amerikaanse leger blijft in alle opzichten klaar om aan onze veiligheidsverplichtingen in de regio te voldoen.”

Meer over